Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kritiseras-for-lyxrenoveringar-och-hyreshojningar-i-berlin-nu-tvingas-fastighetsbolaget-byta/

EKONOMI

Kritiseras för lyxrenoveringar och hyreshöjningar i Berlin – nu tvingas fastighetsbolaget byta strategi

Bild 1 av 3 De senaste 15 åren har hyrorna i Berlin nästan tredubblats, vilket stadens invånare återkommande protesterar mot. Det svenska fastighetsföretaget Akelius har för vissa blivit en symbol för utvecklingen.
Foto: Sean Smuda
Bild 2 av 3 De senaste 15 åren har hyrorna i Berlin nästan tredubblats. Många fastighetsjättar har tagit efter Akelius lukrativa modell, och bristen på äldre fastigheter med låga hyror är nu så stor att den slagit undan det svenska bolagets affärsidé.
Foto: Sean Smuda
Bild 3 av 3 Akelius har motiverat renoveringarna med att det finns en efterfrågan på hyresrätter med ”bostadsrättsstandard” som många är villiga att betala för.
Foto: Greta María Ásgeirsdóttir

Den svenska fastighetsjätten Akelius var pionjärer på 2000-talets hyresrättsmarknad. Bolagets köpte hyreshus på reglerade marknader, renoverade och drev upp hyrorna. Modellen blev extremt framgångsrik – men också starkt kritiserad.

Men nu har något hänt i succébolaget, har epoken nått sitt slut?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.