Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 21:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/krokiga-gronsaker-ska-minska-matsvinnet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Krokiga grönsaker ska minska matsvinnet

Potatis är en av de rotfrukter som kommer att säljas.
Potatis är en av de rotfrukter som kommer att säljas. Foto: TT

I dag börjar Coop sälja fula grönsaker i ett 30-tal butiker runt om i landet. Satsningen är en del i matkedjans arbete att minska matsvinnet.

Som DN tidigare har berättat har Coop smyglanserat fula grönsaker som egentligen sorteras bort innan de når butikerna.

– Vi börjar sälja grönsaker under namnet ”knasiga grönsaker” som man kan kalla andrahandssortering. Det är ett led i hur vi jobbar med matsvinnet, säger Coops hållbarhetschef Louise König.

Varför tar ni initiativet?

– Det har gått för långt med orimliga skönhetsideal även på livsmedel och därför kallar vi försöket det är insidan som räknas, säger Louise König, som påpekar att 15-30 procent av livsmedlen som produceras sorteras bort och används i processindustrin eller till djurföda.

– Matsvinnet är en den största miljöfrågan och livsmedelsindustrin har en stor klimatpåverkan, Kastar du en avokado kastar du 200 liter vatten, säger Louise König.

Enligt finns det ett stort intresse bland kunderna för att köpa frukt och grönt som inte är perfekta. Det går hand i hand med det ökande intresset för ekologiska varor.

Inledningsvis kommer Coop att sälja bland annat potatis, gurkor, morötter och lök.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.