Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kronan är ”kanariefågeln i gruvan”

Den senaste tidens kronrally tros fortsätta, vilket gör det allt svårare för Riksbanken att lämna sin extrema lågräntepolitik, skriver Bloomberg.

Valutahandlare och finansaktörer i västvärlden tittar med allt större intresse på den svenska kronan och Riksbankens agerande.

Sverige ses som kanariefågeln som skickas ner i en gasfylld kolgruva, skriver Bloomberg News. En förlöpare, med andra ord. Man studerar vad som händer med räntan och valutan i Sverige och hoppas lära sig av det.

En rad andra centralbanker kommer nämligen att ställas inför liknande utmaningar när de en dag ska försöka komma ur spiralen av allt mer expansiv penningpolitik och allt fler andra ekonomiska stimulansåtgärder.

Vad är det då som är så intressant i Sverige? Jo, sedan några veckor tillbaka stärks den svenska kronan successivt, trots att Riksbanken så sent som den 11 februari sänkte reporäntan till unikt låga minus 0,5 procent.

Valutaanalytiker menar att kronan kommer att fortsätta att stärkas successivt under året till under 9 kronor mot euron.

En av poängerna med att trycka ned räntan aggressivt, som Sverige hittills gjort, är att valutan ska tappa i värde och ekonomin stimuleras. Men detta har till stora delar inte fungerat, eftersom de svenska räntesänkningarna har skett som steg i ett slags lika-för-lika-dans med Europeiska centralbanken.

Under senare delen av förra året och början av detta år hölls kursen stabil. Och direkt efter den senaste räntesänkningen försvagades kronan, enligt konstens regler. Men det blev bara kortvarigt. Sedan slutet av februari råder förstärkning.

De bedömare Bloomberg talat med tycker sig se att Riksbanken har hamnat i en rävsax. Sverige har nu en överraskande stark tillväxt på 4,5 procent i årstakt, samtidigt med en sakta stigande inflation. Det vore inte orimligt att sluta stimulera ekonomin i det läget, men så snart Riksbanken signalerar att den tänker börja höja räntan kommer kronan att stärkas ännu mer – vilket har samma effekt som en stramare penningpolitik.

– Det finns inget bra sätt att tajma sådant här. Att ta sig ur detta kommer att bli svårt, säger Geoffrey Yu, finanssttrateg på UBS, till Bloomberg.

Det moment 22-liknande dilemmat är detsamma som väntar en rad centralbanker i Europa och Nordamerika. Därför, menar många bedömare, kommer de historiskt omfattande stimulansåtgärder som satts in runt om i världen att bli kvar i åratal än.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.