Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kronan-pressad-lika-svag-som-under-finanskrisen/

EKONOMI

Kronan pressad – lika svag som under finanskrisen

Foto: Magnus Hallgren

Pressen på den svenska kronan fortsätter. Under onsdagen försvagades den ytterligare med runt 6 öre mot euron och är lika svag som under finanskrisen 2009.

Brittiska inflationssiffror som var sämre än väntat anges av ekonomer som en förklaring – samt den pågående politiska striden om det så kallade skuldtaket i USA.

På onsdagsmorgonen sjönk kronans värde gentemot den europeiska valutan euron från 11,44 kronor för en euro till 11,50 vid lunchtid.

Så svag har den inte varit sedan i februari 2009, fem månader efter investmentbanken Lehmans kollaps och kulmen på finanskrisen.

Den svenska valutan är en liten valuta i världen och den påverkas därmed snabbt när det blir internationell oro. Spekulanter lämnar små valutor som den svenska och norska kronan för att investera i vad som anses vara tryggare valutor.

Och det har sannerligen varit oro den senaste tiden. Som en grund ligger förstås kriget i Ukraina och de geopolitiska spänningarna över huvud taget. Lägg därtill en hög inflation och kronan kommer ofrånkomligen under press.

– Kronan har varit i en försvagningstrend under en längre tid – under flera veckor, påpekar Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Oron i världsekonomin leder till vad som kallas för ”negativ sentiment”, en allmän negativ uppfattning om utvecklingen. Det leder till att marknadsaktörer spekulerar i nya nivåer för till exempel kronans värde mot euron och dollarn.

– Och nu vill man testa den prisnivå den hade efter Lehmankraschen. Det är en miljö med mycket oro och där brukar den svenska och norska kronan ta stryk, säger Bergqvist.

Det som den senaste tiden framför allt påverkat kronan är den politiska låsningen kring det så kallade skuldtaket i USA. Skulle parterna inte komma överens om att höja taket kan USA stå inför en betalningsinställelse som skulle få närmast oöverskådliga konsekvenser för världsekonomin.

Även om de flesta tror att de båda stora partierna i USA till sist kommer överens, finns oron där och sänker börser och försvagar små valutor som den svenska.

Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea pekar ut bråket om skuldtaket som en starkt bidragande orsak till att kronan försvagas.

– Vi tror inte att USA ställer in betalningarna. Går det åt andra hållet och de kommer överens kan kronan stärkas, säger hon.

Men Winsth har även en till förklaring till varför kronan försvagades på onsdagen och det är nya inflationssiffror som presenterades i Storbritannien. De visade att inflationen sjönk från 10,1 i mars till 8,7 procent i april, men förväntningarna låg på 8,2 procent.

Statistiken slog mot börserna, Stockholmsbörsen hade vid 14-tiden backat med 2 procent. Börsnedgången spädde på oron – och fick kronan att försvagas med 6 öre mot euron.

Även Robert Bergqvist räknar med att kronan kommer att stärkas när väl något av oron lägger sig.

– Så här svag ska inte kronan vara, säger han.

– När vi försöker räkna ut vad som är ett rimligt värde på kronan utifrån svensk ekonomi kommer vi fram till att 9,30 kronor mot euron skulle vara ganska rimligt, tillägger han.

Läs mer: Resmålen som ger dig mest för kronan