Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kronan-tar-stryk-pa-chocksiffror-om-ekonomin-jag-ser-inget-som-kan-starka-kronan/

Ekonomi

Kronan tar stryk på chocksiffror om ekonomin – ”Jag ser inget som kan stärka kronan”

02:33. Så skapas pengar – DN förklarar.

Kronan föll kraftigt gentemot dollarn och flera andra valutor på tisdagsmorgonen.

Försvagningen lär hålla i sig.

– Jag ser egentligen inget som kan stärka kronan, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.

På tisdagsmorgonen presenterades PMI, inköpschefsindex för svensk industri. Den föll från 51,8 i augusti till 46,3 i september. Det är det största månatliga fallet i PMI sedan hösten 2008, när finanskrisen på allvar rullade in över Sverige.

Siffran tog de finansiella marknaderna på sängen. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en siffra på 52. Resultatet blev en snabb och kraftig försvagning av kronan mot flera av de stora valutorna.

Mot euron försvagades kronan från 10:74 till 10:78, mot den amerikanska dollarn från 9:83 till 9:91 och mot det brittiska pundet från 12:12 till 12:18.

Även om en liten förstärkning av kronan kunde synas senare under förmiddagen är detta kraftiga försvagningar.

Robert Bergqvist påminner om att kronan varit svag en längre tid. Det finns flera skäl till det, som Riksbankens minusränta, den svagare konjunkturen i omvärlden, inte minst i Tyskland och handelskriget mellan USA och Kina.

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Men även att dollarn är stark, driven av att den amerikanska centralbanken (Fed) håller en relativt högre räntenivå än i Sverige, bidrar till försvagningen.

– Och en stark dollar smittar av sig på andra valutor, säger Bergqvist.

Följden blir att kronan tappar mot de andra starka valutorna.

Den kraftiga försvagningen på tisdagsmorgonen förklaras dock av den oväntat svaga PMI-siffran. 

Bara någon vecka tidigare hade Konjunkturinstitutets barometer för tillverkningsindustrin visat på en uppgång, låt vara från en låg nivå. I skenet av den barometern, kom därför PMI som en kalldusch för marknaderna.

Värdet på kronan gentemot andra valutor kommer sannolikt att slå upp och ned under en period, men Robert Bergqvist har svårt att se någon betydande förstärkning den närmaste tiden.

– Jag ser en Riksbank som jag tror måste senarelägga den räntehöjning den fortfarande tror på – och det stärker ju inte kronan, säger han.

Han påpekar också att kronan följer ett ”säsongsmönster” och det mönstret säger att kronan är på väg in i en svagare period.

– Sedan har vi den starka dollarn som slår mot kronan och som kan ge den här smittoeffekten så att kronan även försvagas mot euron, tillägger Bergqvist.