Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Krugman varnar för japanskt scenario

ECB-chefen Mario Draghi har undanröjt risken för en akut finansiell katastrof i eurozonen. Nu står hela västvärlden inför ett nytt hot om kroniska tillväxtproblem av samma typ som Japan har plågats av sedan 1990-talet, enligt Paul Krugman, mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2008.

– Vi har sett denna film. USA och Europa följer det japanska spåret. Faktum är att vi är mer illa ute än Japan, säger han på en konferens anordnad av fondförvaltaren Skagen fonder i Stockholm.

Princeton-professorn och The New York Times-kolumnisten Krugman, som korats till den ekonomiska debattens Mick Jagger, är en av den internationella ekonomiska debattens världsstjärnor och har drygt 1,1 miljoner följare på det sociala nätverket Twitter.

– Västvärldens ekonomier är en väldigt sjuk patient, säger Krugman.
Han liknar de utvecklade ekonomierna vid cancerpatienter, med kroniska problem, som just överlevt en massiv hjärtattack.

– Det var mer än fem år sedan och inte ens de mest pessimistiska bedömarna trodde vi skulle lida av den finansiella krisens följder fem år senare, säger han.
Han passar samtidigt på att upprepa sin kritik mot Riksbankens oro för en bostadsbubbla.

– Man flörtar faktiskt med deflation, säger han.

Riksbanken och andra ledande centralbanker borde höja inflationsmålet från dagens 2 procent, enligt Krugman. Ett rimligare inflationsmål vore 4 procent, tror han.

– Men det kommer inte hända detta årtionde, säger han, och tillägger att det skulle förutsätta att alla ledande centralbanker skulle anamma samma mer eller mindre högre mål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.