Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kryptovalutor-misstanks-ha-anvants-for-penningtvatt/

Ekonomi

Kryptovalutor misstänks ha använts för penningtvätt

Kryptovalutan bitcoin. Arkivbild. Foto: Dmitrii Melnikov/Alamy

Polisen har tillsammans med åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om grov penningtvätt alternativt grov näringspenningtvätt efter att tre personer misstänkts ha lurat människor att handla med kryptovaluta. 

Rätta artikel

Polisen i Umeå har i veckan hållit förhör med tre män mellan 45 och 55 år med anledning av att de misstänks ha lurat människor att investera i kryptovaluta. De har suttit anhållna, men har nu släppts på fri fot. Myndigheten har genomfört husrannsakningar i männens bostäder och meddelar att vissa bevis säkrats i samband med detta. Brottsrubriceringen är i nuläget grov penningtvätt alternativt grov näringspenningtvätt.  

Just nu jobbar polisen med att kartlägga männens inblandning i investeringar som gjorts i så kallad kryptovaluta. Utredningen tittar bland annat på om männen själva kan ha gjort brottslig vinning eller om de på något sätt har främjat någon annan att tillgodogöra sig värden.

Oscar Berglund är gruppchef för bedrägerisektionen i polisområde Västerbotten och säger att utredningen är i ett känsligt läge och att han därför inte vill kommentera utredningen ytterligare. Hur de misstänkta ställer sig till anklagelserna är något polisen inte vill uttala sig om. 

 – I nuläget vill jag inte gå in på detaljer i utredningen med tanke på att den befinner sig i ett känsligt läge. Just nu är tre misstänkta, men det kan tillkomma fler personer och brottsrubriceringarna kan komma att ändras, säger han. 

Polisen uppmanar till försiktighet i samband med investeringar i kryptovaluta. 

– Vi vill uppmana till eftertänksamhet i den här typen av investeringar. Man ska vara källkritisk och tänka efter, gärna flera gånger, innan man investerar. Låter det för bra för att vara sant så är det säkerligen det, säger Oscar Berglund.