Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kubanska bin frodas när gifter lyser med sin frånvaro

Bin betackar sig för kemiska bekämpningsmedel.
Bin betackar sig för kemiska bekämpningsmedel. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ekologiskt producerad honung har blivit en viktig exportprodukt för Kuba. Frånvaron av bekämpningsmedel i landet gör den ekologiska inriktningen ”tvingande”. På andra håll i världen anses förekomsten av bekämpningsmedel leda till minskande bisamhällen. Kuba har inga sådana problem.

Med tvingande avses här det faktum att bruk av gifter i kubansk jordbruksproduktion försvann i och med att Sovjetunionen försvann. Den kommunistiska storebrodern såg till att hålla Kuba under armarna, i takt med att USA pressade det lilla landet med handelsblockad. Och ryssarna hade ingenting emot bruk av starka bekämpningsmedel i tid och otid.

När så Moskva lämnade Fidel Castros Kuba åt sitt öde på 1990-talet upphörde inte bara tillförseln av reservdelar till Ladabilar och annat nödvändigt för den ekonomiska aktiviteten, som levererats över Atlanten. Även bekämpningsmedlen försvann.

Bristen på utländsk valuta ledde till att annat prioriterades framför gifter till jordbrukssektorn.

Det här gillade uppenbarligen bina – på Kuba har bisamhällena växt till sig sedan kommunismens fall i Ryssland. Kuba har visat sig vara ”immunt mot bidöden, en farsot som andra regioner världen över drabbats av”, säger säger Theodor Friedrich, representant på Kuba för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

I dag är honung den fjärde mest inkomstbringande exportprodukten inom Kubas jordbruks- och fiskesektor, efter fiskprodukter, tobak och drycker, och före kubanska produkter med lång exporttradition, såsom socker och kaffe, skriver brittiska The Guardian.

– All kubansk honung uppfyller kraven för organisk certifiering. Landets honung har en mycket specifik och typisk smak. I ekonomiska termer handlar det om en högt rankad produkt, säger Theodor Friedrich.

När nu ett alltmer utökat handelsutbyte med USA är att vänta, i spåren av upptinade relationer mellan länderna, uttrycks viss oro för att den samtidigt kan leda till bekämpningsmedlens återkomst till den karibiska önationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.