Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kungen: Det kom inte helt som en överraskning

00:31. Carl XVI Gustafs statsbesök i Frankrike överskuggades av regeringskrisen på hemmaplan. (Reporter: Magnus Falkehed)

”Det kom inte helt som en överraskning”, sa kung Carl XVI Gustaf om den politiska krisen i Sverige. Kungens statsbesök i Frankrike överskuggades av regeringskrisen.

– Nu hoppas jag att vi gör något gott av det! Det kommer alltid något dåligt och något bra av sånt här, sa kungen till DN och de svenska journalister som samlades i den anrika järnvägsstationen Gare de Lyon. Kungen hade planerat att prata om gästspelande svenska kockar och fransk-svenska relationer, men en knapp timme före hans presskonferens aviserade statsministern om nyval den 22 mars.

– Jag har blivit informerad under de senaste dagarna, men det här är ju något som politikerna får klara. Vi får hoppas att det blir bra för Sverige på sikt, repeterade statschefen.

Kungen hade också haft samtal med den franska presidenten, socialisten François Hollande och hans socialistiske premiärminister som båda har haft stora förväntningar på den nya svenska regeringen. Det hade de däremot inte talat om med den svenske kungen:

– De behöver inte lägga sig i vår politiska situation utan kan hålla sig till sin politiska hemmasituation, sa kungen.

Energiminister Ibrahim Baylan var också med på träffen. Han är en av de ministrar som ingår i den svenska delegationen. Han såg sammanbiten ut efter bara 61 dagar som minister.

– Det här är den bästa vägen att komma framåt för vi behöver politisk stabilitet på hemmaplan, sa Ibrahim Baylan.

I den svenska delegationen i Frankrike ingick ytterligare två statsråd: arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och innovationsminister Mikael Damberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.