Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kungen vill hjälpa till att lösa Saudikrisen

Kung Carl XVI Gustaf möter utrikesminister Margot Wallström på måndag.
Kung Carl XVI Gustaf möter utrikesminister Margot Wallström på måndag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kung Carl XVI Gustaf är bekymrad över de senaste dagarnas utveckling i Sveriges konflikt med Saudiarabien. På måndag träffar han utrikesminister Margot Wallström (S).

”Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen" skriver hovet i ett uttalande.

Både Wallströms pressekreterare Erik Boman och hovet understryker att måndagens möte är planerat sedan länge.

– Men det kommer också lägligt. Kungen har en dialog med regeringen, men jag kommenterar inte vad de ska prata om på måndag, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Inte heller Erik Boman vill gå in på vad mötet handlar om.

– Det pågår ett diplomatiskt arbete, mer är så kommenterar vi inte i nuläget, säger han.

I en kommentar skriver kungen att "det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan", dock har han själv inte kontaktat det saudiska kungahuset.

Åsikterna kring kungens möjlighet att lösa konflikten går isär. Arabienkännaren Thord Janson, vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, menar att kungen inte är en diplomat som träffar statsöverhuvuden vid politiska kriser.

– Men om sådana kontakter sker måste det ske helt informellt, annars får vi en konstitutionell kris där kungen kan komma att anklagas för att lägga sig i utrikespolitiken.

Patrick El-Cheikh, före detta chef för Sveriges handelskontor i Riyadh, håller inte med.

– Visst kommer det att debatteras, men det är skillnad på om kungen lägger sig i eller om utrikesministern konsulterar honom. I det här läget måste regeringen aktivt söka lösningar för att dämpa krisen, då tycker jag att man ska exploatera den kanalen, säger han.

Det är inte första gången kungahuset rycker ut för att hjälpa svenska staten i relationen med kungadömet i Mellanöstern. 2004 räddade kronprinsessan Victoria en mångmiljardaffär åt svensk vapenindustri. Hon kom in i ett skede när saudierna höll på att dra sig ur, men den kungliga närvaron gav en signal om att svenska staten stod bakom affären att köpa Saabs och Ericssons radarsystem Erieye.

Det kom fram i samband med att Sveriges radios Ekot avslöjade de hemliga planerna att Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI) skulle hjälpa Saudierna att bygga en vapenfabrik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.