Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kursras på börser i Kina

Det nya börsåret i Kina inleddes med kursras, efter oväntat svag ekonomisk statistik. Även de övriga ledande Asienbörserna föll kraftigt.

Handeln på börserna i kinesiska Shanghai och Shenzhen stängdes för resten av dagen strax efter halv sju, svensk tid. Då hade CSI 300-indexet, som täcker båda börserna, rasat med sju procent, enligt AFP.

Kursraset utlöstes av ny statistik som visar att aktiviteten i Kinas industri fortsätter att minska, i snabbare takt än förväntat. Till den kraftiga nedgången bidrog även oron inför att en regel som förbjuder storägare i börsbolag att sälja sina aktier, och som infördes i samband med kursrasen i somras, snart tas bort, enligt Reuters. Börsen i Hongkong drogs med nedåt och Hang Seng-index låg klockan 7 på minus 2,8 procent.

Det var Kinas nya system för att minska börsturbulensen som för första gången gjorde att börserna automatiskt stängde i förtid, skriver AFP.

Även i övriga Asien fick börsåret 2016 en dålig start. Tokyobörsens Nikkei 225-index hade vid stängning backat med 3,1 procent. Det bredare Topixindex sjönk med 2,4 procent. Seoulbörsens Kospi-index föll med drygt två procent och i Taiwan hade Weighted Index vid stängning gått ned med 2,7 procent.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.