Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnan som tämjde Facebook

Sheryl Sandbergs Facebookprofil.
Sheryl Sandbergs Facebookprofil. Foto: Skärmdump: Facebook
Sheryl Sandberg är den kvinnliga toppchefen som gått från att basa över finansministerns stab till att erövra entreprenörsparadiset Silicon valley. Hon har styrt upp ett bångstyrigt Facebook och är sedan tre år tillbaka Mark Zuckerbergs högra hand.

2007 träffade Facebooks grundare Mark Zuckerberg Sheryl Sandberg på en julfest. Då var han en 23 år gammal och oerfaren företagsledare med ansvar för ett av historiens mest snabbväxande företag. Som en bångstyrig treåring hade Facebook blivit honom övermäktigt. Anställda lämnade företaget och trots att Facebook hade miljontals användare var det inte helt solklart hur bolaget skulle tjäna pengar. Han behövde någon som kunde styra upp det på rätt kurs.

Sheryl Sandberg däremot var den 38-åriga toppchefen från Google som jobbat med USA:s finansminister och hade en adressbok på fickan som kunde få vilken vd som helst att tappa hakan.

Hon jobbade som vice vd för global försäljning på Google och var på väg att tacka ja till ännu ett toppjobb – den här gången som hög chef inom Washington Post koncernen.

Men Mark Zuckerberg fick henne på andra tankar. Efter sex veckor av hemliga middagar (Sandbergs man har sagt att det verkade som de dejtade) konstaterade Zuckerberg att hon ” passade perfekt” . Facebook offentliggjorde att de lyckats rekrytera Googlechefen.

Sandberg är från den amerikanska östkusten, uppvuxen i Florida och den äldsta av tre syskon. Född 1969, var hon toppstudent i ekonomi vid Harvard under sent 80-tal. 1995 tog hon sin magisterexamen vid samma universitet.

Tidigare har Sheryl Sandberg jobbat som managementkonsult hos konsultfirman McKinsey och med projekt inom AIDS, blindhet och spetälska på Världsbanken.

Mellan åren 1996 till 2001 var hon stabschef till Clintons finansminister Larry Summers. En person hon fick kontakt med redan under åren vid Harvard då han var hennes handledare.

År efter år klättrar hon på listan över de 50 mäktigaste kvinnorna i affärsvärlden. Senast låg hon på en 16:e plats.

Som operativ chef för Facebook blev hennes första utmaning att fundera ut hur företaget skulle tjäna pengar.

”Det fanns den här öppna frågan: Skulle vi någonsin kunna tjäna pengar?” sa hon i en intervju i somras med The New Yorker.

Hennes insatser för Facebook har varit ovärderliga och hon har kallats Zuckerbergs mest värdefulla vän. Sandberg har lotsat bolaget genom en period av enorm tillväxt, personalen har mångdubblats, användarantalet rusat och intäkterna har hamnat på plus. Hennes starka kontaknät inom reklamindustrin från Googletiden har varit avgörande för Facebooks utveckling på annonsmarknaden. Under 2010 gick Facebook med vinst.

Parhästarna Zuckerberg-Sandberg ses som ett udda par i det mansdominerade Silicon valley. Hon är 15 år äldre och fokuserar på att utveckla affärerna medan han tillåts syssla med det han älskar mest; utveckla sajten och Facebookplattformen.

Sheryl Sandberg är en ivrig förespråkare för kvinnors rättigheter och för att få in fler kvinnor i affärslivet. Många förutspår att hon går en politisk karriär till mötes.

 

 

Fakta:Sheryl Sandberg

Operativ chef på Facebook

Ålder: 42 år

Bor: Atherton, Kalifornien

Civilstånd: Gift med David Goldberg, vd för internetföretaget Survey Monkey.

Utbildnign: MBA från Harvard

Tidigare arbetsgivare: McKinsey & Company, Världsbanken, Clinton administrationen, Google.

Styrelseuppdrag: Walt Disney Company, Starbucks, Brookings Institution.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.