Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnor håller tyst om sextrakasserier

Var fjärde kvinna i Sverige har sextrakasserats och många väljer att hålla tyst. Det visar en ny undersökning.

Fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega har beställt en undersökning gällande sextrakasserier på arbetsplatsen. Siffrorna är nedslående.

23 procent av alla kvinnor som tillfrågats har vid något tillfälle, antingen på det nuvarande jobbet eller på ett tidigare, sextrakasserats. Hälften av de drabbade har inte vågat säga till på plats.

Endast en av fem kvinnor gick till chefen och berättade.

– De här trakasserierna sker ju i en maktordning där förövaren normalt har mer makt och kompisar än offret. Som underordnad blir det väldigt svårt att stå upp i ett system där den som ska ta emot ens anmälan är kompis med den som trakasserar en eller i värsta fall är chefen själv, säger Anneli Häyrén Weinestål, som är forskare i genusvetenskap, till tidningen.

Anmälningarna kommer också att få negativa konsekvenser, menar Weinestål.

– Jag skulle vilja säga att nästan 100 procent råkar ut för repressalier av något slag.

Fyra procent av alla män menar att de har blivit sexuellt trakasserade. Själva begreppet innebär allt från kränkande kommentarer till blickar, spridning av olika rykten eller tafsande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.