Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnor kan få betala dyrare bilförsäkring

Försäkringsbolag ska inte längre kunna göra riskbedömningar efter kön när en bilförsäkring tecknas. Det kan leda till betydligt högre försäkringspremier för unga kvinnor.

I dag är det cirka 45 procent dyra­re för en man i åldern 18–25 år att teckna en bilförsäkring än för en kvinna i motsvarande ålder. Unga män har länge betecknats som mer benägna att orsaka olyckor än unga kvinnor, men att riskbedöma efter kön är något EU nu sätter stopp för.
– Jag förstår att försäkringsbolag behöver olika parametrar för sin riskbedömning, men utifrån kön och ålder dras många över en kam. Det bästa vore om riskfyllda beteenden på individnivå styrde den premie man får. Men det kan förstås kräva nya sätt för försäkringsbolagen att samla in och hantera information, säger Erik Lif, informationschef på företaget Insplanet som förmedlar försäkringar.

EU-direktiv mot könsdiskriminering rörande försäkringar har funnits sedan 2006, men om försäkringsbolagen med hjälp av statistik kunnat påvisa att det finns skillnader mellan könen har undantag kunnat göras.
Kryphålet har nu täppts igen och det nya direktivet träder i kraft den 21 december 2012 och innebär att försäkringsbolagen kommer att behöva göra omfattande prisjusteringar. Konsekvensen väntas bli att unga kvinnor kommer att få betala mer då de tecknar en ny bilförsäkring. Något man i branschen hävdar endast är kortsiktigt.
– Vi ska bli bättre på att förstå risker på individuell nivå. På kort sikt kanske vi inte är så duktiga på det vilket kan betyda en prishöjning för unga kvinnor, säger Daniel Eriks­son, produktdirektör på försäk­ringsbolaget Folksam.

Exakt hur stor höjningen kommer att bli låter försäkringsbolagen vara osagt då inga beslut har fattats. Men då priserna på bilförsäkringar för män och kvinnor kommer att närma sig varandra betyder det även att unga män kan se fram emot en sänkning.
– Ja förmodligen kommer unga män att betala något mindre än de gör i dag, men jag tror att framför allt unga kvinnor kommer att uppleva en mer kännbar höjning, säger Erik Lif.
Det finns redan teknik som används inom yrkestrafiken för att bevaka en förares körvanor med gps som är ett system för navigeringshjälp. Försäkringsbolagen utreder nu om en liknande dosa kan installeras som ett steg för att göra riskbedömningar mer individuella.
– Skulle vi se att en person kör ansvarsfullt öppnar det ju givetvis för att vi kan sänka den personens försäkringspremie, det skulle bli mer rättvist, säger Daniel Eriksson på Folksam.

Valet av bil styr vilken försäkring

Valet av bil styr vilken försäkring du ska välja – och vad den kostar

Vilken bil du har samt vilket skick den är i styr vilken försäkring du bör teckna.

Är det en gammal rosthög räcker det oftast med en trafikförsäkring, men om bilen är ny bör en halv- eller helförsäkring tecknas.

Halvförsäkringen täcker bland annat om det uppstår brand, vid stöld och glasskada (stenskott).

Helförsäkringen täcker samma som halvförsäkringen men också vagnskador.

Trafikförsäkring måste tecknas på alla bilar som är i trafik.

Två av de vanligaste bilarna bland ungdomar. Priset är för en 21 åring.

Volkswagen Golf 1,6 L
Årsmodell: 2001
Mil: 17 000
Försäkring: Helförsäkring
Bästa pris: 8 673 kr/år (Salus Ansvar)

Volvo V70 2,4 L
Årsmodell: 2005
Mil: 12 000
Försäkring: Helförsäkring
Bästa pris: 14 711 kr/år (Salus Ansvar)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.