Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnor mer intresserade av hållbart sparande — män vill tjäna pengar

Olika syn på hållbart sparande. Arkivbild.
Olika syn på hållbart sparande. Arkivbild. Other: Henrik Isaksson/IBL

Åtta av tio svenskar fondsparar utöver sin premiepension, men hur benägna är de att spara hållbart? Många av männen är mer intresserade av själva avkastningen, enligt en mätning från Kantar Sifo. 

Fyra av tio svenskar säger sig vara intresserade av ett hållbart sparande och 16 procent är direkt ointresserade, enligt en mätning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Miljömärkning Sverige. 

– Alla trender som vi ser pekar på att det här kommer växa. Vi i Sverige kommer från en miljö där institutioner har rätt högt moraliskt tonläge utåt och då har det varit väldigt viktigt för många organisationer att inte äga en viss typ av verksamhet som kan kritiseras. Den här typen av intresse har vuxit till att även hushållen intresserar sig för hållbarhet i dag, säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening.

Enligt undersökningen är kvinnor generellt mer intresserade av att spara i fonder med tuffa kontroller och krav på hållbarhetsarbete. De män som inte är intresserade värdesätter andra saker – framför allt pengar. 

Den största anledningen till ointresse för hållbart sparande hos både män och kvinnor är, enligt undersökningen, att det saknas intresse för sparande överlag. Men bland de män som ändå är intresserade av sparande säger nästan var tredje att de inte vill spara hållbart, eftersom de tror att de kan får högre avkastning av ett annat sparande. 

– Tittar man på FN:s stora mål med "agenda 2030" så står samhället inför stora utmaningar med allt från hälsa till välfärd och miljö. Bolagen som hittar lösningar på de här problemen kommer bli otroligt värdefulla, så ser man det utifrån det perspektivet är det mycket rimligt att anta att det finns möjlighet till bra avkastning på de här investeringarna, säger Fredrik Nordström.

Kvinnorna är snarare kritiska än giriga. Bara tre procent av de som intresserar sig för sparande uppger att de tror på bättre avkastning i andra fonder som anledning. Den vanligaste anledningen bland kvinnorna är att de inte tycker att det går att avgöra om en fond faktiskt är hållbar på riktigt. 

Sedan i höstas finns Svanenmärkningen som en garanti för att en fond är hållbar, utifrån Miljömärkning Sveriges kriterier. Vanligtvis litar de intresserade i större utsträckning på en oberoende märkning än på bankens egna rådgivare när det gäller hållbarhetsfrågan. Det finns även andra sätt att bedöma en fonds hållbarhet utifrån både etik- och miljöperspektiv via olika ratings.

– Om vi sätter spararen i fokus här, så tror vi att det är enklare att som sparare ta ställning till om en fond är Svanenmärkt eller inte, i stället för att ta ställning till var någonstans på en skala eller rating en fond ligger och vad det innebär, säger Per Sandell som ansvarar för finansiella tjänster på Svanen. 

Svenskarnas inställning till hållbart sparande

44 procent av svenskarna är intresserade av hållbart sparande. Av dessa är 54 procent kvinnor och 46 procent män.

20 procent av männen är ointresserade av att spara hållbart. Den vanligaste anledningen till det är att de tror sig få bättre avkastning i annat sparande.

11 procent av kvinnorna är ointresserade av hållbart sparande. Den vanligaste anledningen till det är att de tror att det inte går att avgöra om en fond faktiskt är hållbar.

Källa: Kantar Sifo

 

Vad krävs av en Svanenmärkt fond?

Fonden måste helt avstå från investeringar i vissa branscher och företag som är särskilt problematiska. 

Fonden ska göra en ordentlig hållbarhetsanalys av tänkbara placeringar och prioritera de bättre företagen. 

Fonden ska tala om vilka aktier och obligationer som finns i fonden och årligen rapportera vad fonden gjort för hållbarhetsarbete. 

Svanen stimulerar fonden till ett aktivt ägande och driver ett påverkansarbete gentemot företagen i portföljen.

Källa: svanen.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.