Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 07:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kvinnor-tjanar-fortfarande-mindre-an-man/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män

Other: Fredrik Sandberg/TT

Trots att lönen för kvinnor har ökat de senaste 30 åren tjänar män fortfarande mer. Det visar Statistiska centralbyråns (SCB) nya kartläggning om kvinnor och mäns villkor i samhället.

SCB presenterade på måndagen sin kartläggning om jämställdhet, ”På tal om kvinnor och män”. Den har kommit ut vartannat år sedan 1984 och är en statistisk beskrivning av hur det står till med jämställdheten när det gäller sådant som lön och yrke, makt och inflytande, kriminalitet och dödsorsaker.

Lönegapet mellan män och kvinnor har minskat de senaste 30 åren, men fortfarande tjänar män mer. De senaste siffrorna i SCB:s kartläggning visar att män får 13 procent mer i lön än kvinnor, i jämförelse med 14 procent för två år sedan.

Sammanställningen visar precis som tidigare år att löneskillnaden beror på en rad olika faktorer såsom att kvinnor deltidsarbetar i större utsträckning, 2015 var det 29 procent av kvinnorna som gjorde det i jämförelse med 11 procent av männen.

Läs även: Drygt 85 år kvar till jämställda löner

Andra delar som påverkar lönegapet är att kvinnor i större utsträckning arbetar med yrken som betalar lägre lön och är hemma mer med barnen. Räknar man in dessa faktorer tjänar kvinnor 81 procent av det män får.

Kartläggningen visar även att löneskillnaden kvarstår om en kvinna och en man som jobbar på samma arbetsplats har likvärdig utbildning och erfarenhet. I snitt får kvinnan 6 procent mindre i lön för samma arbete och utbildning.

Den 1 januari i år trädde en tredje ”pappamånad” igenom i hopp om att uttaget av föräldrapenning ska bli mer jämställt i Sverige. Siffror från 2015 som är med i SCB:s sammanställning visar att kvinnor vabbar mer. Av den ersättning som betalas ut har kvinnor fått 74 procent av ersättningen, i jämförelse med att män fått 26 procent.

När det gäller fördelningen av män och kvinnor på positioner med makt och inflytande är könsfördelningen jämn i riksdagen, men inte i styrelser på företag. I börsbolag har man lyckats få in kvinnor i sina styrelser, men bara 5 procent av totalen leds av en kvinnlig vd.

Läs mer.Löner

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.