Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 08:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kvinnorna-blir-farre-i-borsbolagens-styrelser/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnorna blir färre i börsbolagens styrelser

För första gången minskar andelen kvinnor i börsstyrelserna. Efter en stadig uppgång har kvinnorna efter årets bolagsstämmor bara 23,6 procent av styrelseplatserna.

Nedgången är marginell, 0,1 procentenheter, men ändå anmärkningsvärd eftersom andelen kvinnor hela tiden ökade under 90- och 00-talen. Årets utfall beror framför allt på att det finns färre kvinnor bland de nyinvalda ledamöterna, i de nya börsbolagen och i småbolagen. Dessutom är det i år fler börsbolag som inte har en enda kvinna i styrelsen, framgår av SIS Ägarservices senaste upplaga av Styrelser och revisorer, som kartlägger läget i börsbolagen.

Bland de som inte har en enda kvinna finns till exempel friluftslivsföretaget Fenix Outdoor, medicinteknikbolaget Aerocrine och teknikhandelsföretaget OEM International.

Ramsay Brufer, ägaransvarig hos en av börsens storägare Alecta, har ingen bra förklaring till varför andelen kvinnor sjunker.

– Trycket på att ta in fler kvinnor har inte känts lika högt i år. Det har i stället varit en konsolideringsfas, diskussioner om Asien och andra erfarenheter, säger han.

Han är bekymrad över att de färska börsbolagen har så få kvinnor.

– Det är ett signalvärde i sig och de tar inte hänsyn till koden för bolagsstyrning, säger Ramsay Brufer.

Enligt regelverket svensk kod för bolagsstyrning ska företagen eftersträva en jämn könsfördelning i styrelserna. Om könsfördelningen är ojämn ska bolagen motivera varför. I en tidigare socialdemokratisk regering drev ministern Margareta Winberg att det skulle bli lag på fler kvinnor i styrelsen. Det var även under de åren som fler kvinnor släpptes in av de mäktiga männen, den så kallade Winbergeffekten.

Är det politiska trycket för svagt numera?

– Alla är bekymrade över varför inte andelen ökar och jag tror själv inte på lagstiftning, säger Ramsay Brufer.

Enligt honom handlar det dels om att företagen måste se jämställdhet som en strategisk fråga som ledningen arbetar med, dels att båda föräldrar i en familj ska ges möjlighet att kunna göra karriär.

– Då handlar det om frågor som föräldraförsäkringens utformning och rutavdrag.
På ett område har jämställdheten gått framåt. Efter stämmosäsongen finns tio kvinnor som är styrelseordförande, vilket är tre fler än förra året. Ser man på vd-posterna finns numera elva kvinnor där. För ett år sedan var de sju stycken.
I årets upplaga av Styrelser och revisorer framgår även att andelen utländska ledamöter i styrelserna ökat till 17,1 procent samt att ledamöterna blir allt mer ålderstigna. För 2012 är snittåldern 56,3 år.

De främsta kvinnliga börstopparna

Ulla Litzén. Antal uppdrag: 6. Atlas Copco, SKF m fl. Totalt börsvärde: 347 miljarder kronor.

Charlotte Strömberg. Antal uppdrag: 4, ordförande Castellum, ledamot Swedbank m fl. Totalt börsvärde: 179 miljarder kronor.

Mia Brunell Livfors. Antal uppdrag: 4, HM, MTG m fl.Totalt börsvärde: 429 miljarder kronor.

Cecilia Daun-Wennborg. Antal uppdrag: 4, Getinge m fl. Totalt börsvärde: 62 miljarder kronor.

Ulrika Hagdahl. Antal uppdrag: 4, IFS m fl. Totalt börsvärde: 6 miljarder kronor.

Eva-Lotta Kraft. Antal uppdrag: 4, Nibe Industrier m fl. Totalt börsvärde: 16 miljarder kronor.

Anna Malm Bernsten. Antal uppdrag: 4, Fagerhult m fl. Totalt börsvärde: 6 miljarder kronor.

Källa: SIS Ägarservice

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.