Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Kvinnors pensioner lägre än mäns – även med lika lön

Svenskarnas pensioner blir lägre än man trott tidigare.
Svenskarnas pensioner blir lägre än man trott tidigare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svenskarnas pensioner blir lägre än man trott tidigare. Dessutom får kvinnor lägre pension än män även när de har samma lön när de slutar jobba. Det visar en ny undersökning. 

Undersökningen har gjorts av minpension.se och presenteras i dag. Den bygger på uppgifter från personer som gjort en prognos på pensionsportalen minpension.se som totalt har 2,3 miljoner registrerade användare.

Det som undersökts är pensionens kompensationsgrad, alltså hur stor pensionen är jämfört med den lön personerna har när de slutar arbeta.

Kompensationsgraden för samtliga individer i undersökningen varierar väldigt mycket. Tar man de 50 procent som ligger i mitten på skalan varierar kompensationsgraden för den totala pensionen varierar mellan 55 och 68 procent.

Det finns de som får ner emot 40 procent av lönen och de som får runt 70 procent. Snittvärdet blir ungefär 60 procent.

– Det är lägre än vi trodde, säger Kristina Kamp pensionsekonom på minpension.se.
Ser man bara till den allmänna, statliga pensionen, är den genomsnittliga kompensationsgraden 44 procent, alltså mindre än hälften av lönen.

Det innebär att framför allt tjänstepensionen har stor betydelse för inkomsterna som pensionär.

Lägger man till tjänstepension och privat pensionssparande ser det lite bättre ut. Tjänstepensionen ger i snitt 12 procent och privat pensionssparande 2 procent.

Minpension.se har också undersökt hur det ser ut om man delar upp statistiken i olika yrkesområden och i tre olika inkomstskikt, från 20 000 kronor i månaden till 60 000 kronor i månaden.

Det visar sig då att kvinnornas totala pensioner alltid blir lägre än männens i förhållande till slutlönen. Det gäller oavsett var de jobbar och hur hög lön de har. Skillnaden är ofta runt 2 000 kronor i månaden.

– Man kan anta att det beror på kvinnornas deltidsarbete, säger Kristina Kamp.
Skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner är större bland de privatanställda än de som är anställda i offentlig sektor, alltså i kommuner och landsting och hos staten.

Här är ett exempel på hur det ser ut för personer födda 1951–1959 med en lön på mellan 20 000 och 25 000 kronor i månaden.

Hela pensionen är med i jämförelsen, alltså statlig pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Beräkningarna bygger på att pensionsåldern är 65 år och att pensionerna tas ut under hela livet.

I den här gruppen får offentliganställda kvinnor 3–4 procent lägre pension än männen medan skillnaden är 8 procent för kvinnliga arbetare inom LO-området.

Kvinnliga privatanställda tjänstemän får 6 procent lägre pension än de manliga kollegerna. Störst skillnad är det i företagargruppen där kvinnornas pension är 9 procent lägre än männens.

Fördjupning.Pensionsskolan 2016

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.