Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kvoter-klara-for-fisket-i-ostersjon/

EKONOMI

Kraftigt minskade kvoter för torsk- och sillfisket

Foto: Tommy Svensson

Nästa års fångstkvoter för fisket i Östersjön och Öresund är nu klara, efter långa och kärvande förhandlingar.

Ökade kvoter för rödspätta, skarpsill och lax i Finska viken får kompensera för kraftiga nedskärningar i övrigt.

TT Text

Fångstkvoterna för nästa år innebär kraftiga minskningar för framför allt torsk- och sillfisket i ett försök att mildra trycket på hårt pressade fiskbestånd.

Det tog dock lång tid för EU-länderna att komma överens. Först vid 11.30-tiden på tisdagen kunde ministerrådets ordförandeland Slovenien twittra om en färdig uppgörelse, efter förhandlingar under hela kvällen och natten.

”Politisk överenskommelse klar för fångst- och landkvoter för 2022 för de tio ekonomiskt viktigaste fiskebestånden i Östersjön. Mer information kommer”, skriver det slovenska ordförandeskapet.

En presskonferens är utlyst till tisdag eftermiddag.

I morse uppgav källor för TT att det bland annat kärvat från finskt håll över antalet laxar som landet får sig tilldelat nästa år. Och Tyskland har inte velat gå med på förslaget om sänkta sillkvoter i västra Östersjön.

Vi kan inte godta att våra fiskare i Östersjön måste acceptera massiva nedskärningar samtidigt som fisket fortsätter i de norra områdena i Kattegatt och Skagerrak, sade tyska jordbruksministern Julia Klöckner inför ministerrådets kameror i Luxemburg.

Slutresultatet blev bland annat att torskkvoten i västra Östersjön blir en aning högre än vad EU-kommissionen hade föreslagit. Det innebär ändå en 88-procentig minskning jämfört med i år och endast tillåtelse att ta upp torsken som bifångst vid annat fiske.

Jämfört med EU-kommissionens ursprungsförslag ökas dessutom kvoterna för rödspätta och skarpsill, samtidigt som aningen fler laxar får plockas upp i Finska viken, jämfört med ursprungsplanerna.

”Dagens uppgörelse balanserar de socio-ekonomiska behoven av Östersjöns fiskesamhällen med den långsiktiga hållbarheten för fiskebestånden i området”, skriver Sloveniens jordbruksminister Joze Podgorsek i ett uttalande.

Den svenska regeringen uppgav inför förhandlingarna att den i stort ställer sig bakom kommissionens förslag men ville se justeringar för att mildra de negativa effekter som fiskestopp, sänkta kvoter och andra begränsningar i fisket efter framför allt lax, sill och torsk kan få. Det handlar om möjligheterna för fiskfabriker i Skåne och Blekinge att få råvara och det småskaliga yrkesfiskets möjligheter, liksom fritidsfisket.

Ämnen i artikeln

Östersjön
Öresund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt