Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Kvotering väntat förslag från en feministisk regering”

Magdalena Andersson och Stefan Löfven.
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/TT

Förslaget om att könskvotera bolagsstyrelser var väntat, den feministiska regeringen kom överens om det direkt efter valet. ”Det kommer att bli en strid med näringslivet och de borgerliga partierna. Regeringen kommer inte att få förslaget genom riksdagen”, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg, som svarar på fyra frågor om regeringens förslag.

I eftermiddag berättade näringsministern att regeringen ska lägga ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor. Kommer det att bli så, tror du?

– Nej. Det finns ingen majoritet i riksdagen för det förslaget. Alla de fyra borgerliga partierna är emot och Sverigedemokraterna avskyr all form av kvotering. Så det kommer sannolikt inte att bli verklighet.

Varför lägger regeringen förslaget då?

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet var överens när regeringen bildades om att regeringen vill införa kvotering av bolagsstyrelser om inte företagen på frivillig väg lyckades nå målet om 40 procent kvinnor. Det har man inte lyckats med, även om andelen kvinnor har växt till över 30 procent. Då gör den feministiska regeringen som den lovat och lägger förslaget. Det kommer att skapa debatt om jämställdhet, vilket regeringen gärna vill.

Vad skulle förslaget om kvotering leda till?

– Att själva förslaget läggs kommer rent praktiskt att leda till en ökad konflikt mellan regeringen och näringslivet. Svenskt Näringsliv ser det som ett ingrepp i äganderätten. Relationerna mellan regeringen och de svenska företagen har ju försämrats allt mer, efter att industrimannen Stefan Löven (S) blev statsminister. Diskussionerna om vinstbegränsningar i välfärdsföretag drar ihop sig till en praktstrid, och nu dessutom detta.

– I sak finns det flera länder som redan har kvotering. Norge har haft det sedan 2006, Island, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Italien och Tyskland har också liknande lagar. Den norska lagen, som är förebilden för många andra, är för övrigt mycket hårdare än den svenska. Den säger att företag som inte lever upp till kravet på minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelsen ska upplösas. I Sverige föreslår regeringen i stället böter.

Hur har det blivit i Norge? Har företagen fått stora problem?

– En norsk utvärdering 2013 visar att utbildningsnivån i styrelserna höjdes efter kvoteringslagen. En tidigare amerikansk utvärdering visade att styrelserna föryngrades och att färre hade erfarenheter från företags ledningsgrupper. När den norska professorn Karin Thorburn skrev en analys om kvotering för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) 2013 kom hon fram till att bättre könsbalans ger en mer engagerad styrelse och att kvaliteten på styrelsearbetet höjts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.