Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Kylan får elpriserna att stiga kraftigt

Kylan får Sveriges elkonsumtion att gå på högvarv. Och priserna stiger kraftigt. Just nu importerar Sverige el, men de fossileldade reservkraftverken har inte behövt startas – än.

– Förutsättningarna är ungefär likadana nu som för en vecka sedan, säger Olof Klingvall, pressekreterare på Svenska Kraftnät.

Då var det också några dagar med rejäl kyla i hela landet. Med tvåsiffriga minusgrader återigen långt ner i södra Sverige ställs den svenska elproduktionen på prov.

Bland annat står det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn berett, men har inte behövt startas ännu, enligt Klingvall.

Avgörande kan bli om Sveriges näst största kärnkraftverk Forsmark 3 går igång. En planerad återstart har blivit försenad till i dag klockan elva.

Elbristen i södra Sverige kompenseras med import, framför allt från Tyskland. Och priserna stiger.

– I morse var elpriset i södra och Mellansverige nästan fyra gånger högre jämfört med norra Sverige, säger Klingvall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.