Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/laddbox-forbjuds-finns-100-000-installerade-i-sverige/

EKONOMI

Laddbox förbjuds – finns 100 000 installerade i Sverige

Easee home är en av laddboxarna som berörs.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Två laddboxar från det norska företaget Easee har fått försäljningsförbud på svenska marknaden, meddelar Elsäkerhetsverket under onsdagen.

– Här är det skyddet som är bristfälligt, så har man något problem med produkten eller anläggningen ska man vara extra försiktig, säger Joel Lee Antman inspektör på Elsäkerhetsmyndigheten.

Det är modellerna Easee Home och Easee Charge som omfattas av försäljningsförbudet, utfärdat av Elsäkerhetsmyndigheten. Myndigheten uppskattar att det finns cirka 100 000 installerade laddboxar av den typen i Sverige.

Anledningen till förbudet är att jordfelsbrytarlösningen och DC-skyddet inte uppfyller kraven som produkten är deklarerad för, enligt Joel Lee Antman inspektör för marknadskontroll på Elsäkerhetsmyndigheten.

– Jordfelsbrytaren ska bryta strömtillförsel om det blir något jordfel, det vill säga att strömmen går någon annan väg. Det är för att skydda människor och djur för strömgenomgång, säger Joel Lee Antman.

Easee använder elektroniska jordfelsbrytare, vilket gör att den riskerar att inte bryta ut när den ska, enligt myndigheten. Det följer inte heller den standard som Elsäkerhetsverket efterfrågar.

– Om man inte följer standarden ska man på annat sätt visa hur man gör produkten lika säker, säger Joel Lee Antman.

Bristerna upptäcktes i ett projekt där sex av de vanligaste laddboxarna undersökts. Ingen av de resterande produkter som testades har fått försäljningsförbud. Easee är nu skyldig att återta laddboxarna från sina återförsäljare. Beslutet innebär också att tillverkaren måste åtgärda brister på redan installerade laddboxar.

– Det är nu upp till Easee att komma med en åtgärdsplan och förmedla till sina återförsäljare och leverantörer. De ha ett år på sig att göra det, säger Joel Lee Antman.

Ska de som redan har laddboxen sluta använda produkten?

– Vi har inga sådana rekommendationer, säger han.

Han uppmanar konsumenter att alltid bedöma den elektriska utrustningens säkerhet.

– Här är det skyddet som är bristfälligt, så har man något problem med produkten eller anläggningen ska man vara extra försiktig, säger Joel Lee Antman.

Myndigheten anger på sin hemsida att de inte tagit emot några anmälningar mot produkten.

Easee meddelar under onsdagen att de överklagar myndighetens beslut och dess omedelbara verkan. Över mejl påpekar de att förbudet inte kommer gälla utanför Sverige.

– Vi är måna om en nära och god dialog både med Elsäkerhetverket och Nasjonal kommunikasjonsmyndigheten – det finns ingen automatik i att ett försäljningsförbud genomförs i andra EES-länder, skriver Kenneth Bjerga Pr-chef för Easee.