Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Laga kylskåpet – få rut-avdrag

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låt en reparatör laga ditt kylskåp och gör ett rut-avdrag. Regeringen föreslår nu att reparation av vitvaror i hemmet ska ses som en rut-tjänst.

– Vi tycker att det ska löna sig att laga i jämförelse med att köpa nytt, sade klimat- och miljöministern Åsa Romson (MP) när hon i Malmö presenterade regeringens förslag om breddade rut-tjänster.

Enligt regeringen slänger svenska hushåll runt 800.000 vitvaror per år på soptippen. Tröskeln för att i stället reparera dem är för hög, anser Romson.

– Rut är ett sätt att sänka den tröskeln. Då får vi fler reparationer och även fler reparatörer, säger MP:s språkrör.

Någon analys kring hur många jobb den nya rut-tjänsten, som tidigast kan införas 1 januari 2017, ska skapa har regeringen inte gjort. Flera expertmyndigheter har ifrågasatt ett tidigare förslag om rut-avdrag för IT-tjänster, eftersom det inte antas gynna lågutbildade som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Är förslaget om ”reparations-rut” ett sätt att få in lågutbildade på arbetsmarknaden?

– Jag har ingen kalkyl på om det tar längre tid att lära sig att bli diskmaskinsreparatör än vad det tar att göra de enklaste felsökningarna och reparationer av en dator. Jag tror det är viktigt att se att hela tjänstesektorn har potential att växa, säger Åsa Romson.

Fakta: Nya rut-tjänster

Regeringen har lämnat ett förslag om att reparation av vitvaror i hemmet ska omfattas av rut-avdraget. Förslaget om ”reparations-rut” ska nu ut på remiss. Det kan tidigast införas 1 januari 2017.

Sedan tidigare har regeringen, efter en överenskommelse med alliansen, föreslagit att rut-avdraget från 1 augusti i år även ska omfatta:

Flytt av bohag och annat lösöre mellan bostäder.

Enklare IT-tjänster i bostaden: Installation, reparation och underhåll av persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smarta telefoner med mera. Även handledning och rådgivning omfattas.

Beskärning och borttagning av träd och buskar på tomt i anslutning till bostaden.

Källa: Finansdepartementet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.