Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Låga skatter får svenskar att emigrera

Svenskarna har börjat intressera sig för att köpa semesterbostad utomlands igen efter en svacka på grund av finanskrisen 2008–2009.

51.000 svenskar valde till och med att bosätta sig permanent utomlands under 2011. Det är den högsta siffran hittills, högre än när utvandringen från Sverige var som intensivast i slutet av 1800-talet, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån.

Då sökte sig de svenska utvandrarna till länder som USA med hopp om arbete och ny framtid. De svenska emigranterna i dag söker sig i första hand till varmt klimat. Och de är inte ute efter arbete, de är snarare pensionärer, eller i varje fall 50-plussare, som efter avslutad yrkeskarriär vill njuta det goda livet.

Spanien är nog det land vi i första hand ser framför oss när vi tänker på svenskar som bor utomlands hela eller delar av året. Italien och Frankrike kommer inte långt efter, men en nykomling på topplistan är Spaniens granne på Iberiska halvön, Portugal. Under förra året flyttade femtio procent fler svenskar dit än under 2010. Och jämför man med 2009 så var det tre gånger så många som valde att bosätta sig i Portugal två år senare.

En delförklaring är ändrade skatteregler som bland annat betyder att vissa svenska pensionsinkomster helt undantas från skatt i såväl Sverige som Portugal.

– Den nya lagstiftningen kom till för att dels stoppa den ”brain drain” som Portugal lidit av. Många högutbildade portugiser försvann utomlands efter avslutad utbildning och nu ville man locka hem dem igen med bland annat nya skatteregler. Dessutom ville de styrande i Portugal locka till sig pensionärer från hela världen och dra nytta av deras konsumtion i landet, säger Göran Andersson på Sparsam Skatt, som jobbar med frågor kring pensionering utomlands.

Om man emigrerar till ett annat land, något som bland annat kräver att man säljer sitt permanent­boende i Sverige, inte är engagerad i svenskt näringsliv och inte vistas stadigvarande i vårt land, begränsas de svenska skatteskyldigheterna avsevärt.

Det svenska skatteavtalet med just Portugal säger bland annat dessutom att tjänstepension från den privata sektorn (dock inte den offentliga) inte beskattas alls i Sverige om man bosätter sig i Portugal.

Men finns det några garantier för att de här skattereglerna inte ändras i framtiden?

–Nej, det gör det förstås inte. Men den nya regeringen i Portugal har faktiskt uttalat att man kan tänka sig att utöka fördelarna för de här grupperna, säger Göran Andersson.

Mäklarna tror dock inte att det nya Portugalintresset enbart beror på skattereglerna.

– Jag tror att golf och värme spelar in väldigt mycket, men visst har skattefrågorna haft betydelse för att svenskar har fått upp ögonen för Portugal, menar Inger Söderlund på Portugalmäklarna.

Är det generellt billigare att köpa en bostad i Portugal än i exempelvis Spanien?

– Nej, det tror jag inte. Där har priserna sjunkit med ungefär en tredjedel de senaste tio åren, riktigt så är det inte i Portugal. I de klassiska turistområdena i exempelvis Algarve har dock priserna gått ner ganska mycket, säger Inger Söderlund.

En mindre lägenhet på Algarvekusten kan kosta från 150.000 euro och uppåt, en liten villa 200.000 euro och mer. I storstadsregionerna är priserna cirka 100.000 euro högre.

 

Tänk på det här vid utlandsboende

Det går att spara tusenlappar på att sköta en del själv. Ta hjälp av Skatteverket och banken för att få reda på vad du behöver göra.

Det är bra att dela upp sina tillgångar för att sprida riskerna mellan krona och euro. Ett konto för löpande kostnader i Sverige är bra om man har exempelvis sommarhus.

Ta reda på regler för arv och arvsskatt i landet du flyttar till. Vad händer om man är två och den ena dör?

Vid beräkning av levnadsomkostnader ska man vara medveten om att skattereglerna kan förändras. Håll koll på avtalen.

Kontrollera avtal för sjukvård. Inom EU har du samma rätt till sjukvård som gäller i det land du flyttar till.

För att räknas som boende i det nya landet måste man göra sig av med permanentboendet. Man får dock äga sommarboende. Det går bra att köpa övernattningslägenhet i Sverige efter flytten.

Räkneexempel: Pensionering utomlands

Total skatt per år och land

Sverige: 196.000 kronor

Frankrike: 73.000

Spanien: 139.000

Malta: 105.000

Thailand: 139.000

Portugal: 67.000

 

Samtliga exempel utgår från följande förutsättningar:

att det är två gifta makar

att de är 63 år (genomsnittlig pensionsålder i Sverige)

att makarna ”klipper banden” med Sverige och blir begränsat skattskyldiga i Sverige

att makarna bosätter sig skattemässigt i sitt nya land

I Sverige, skattetabell 33:6 (genomsnittlig kommunalskatt i Sverige, inkomst = pension)

att makarna har den typ av skatte­status som lönar sig bäst i respektive land (i vissa länder kan man välja mellan två olika skattesystem)

Vardera maken/makan har: allmän pension om 14 000 kronor per månad och tjänstepension (privat sektor) om 12 000 kronor per månad

Om bosättning sker i Sverige blir skatten totalt (för båda makarna).

Källa: Göran Andersson, Sparsam Skatt

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.