Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lägg ihop lånen – spara tusenlappar

Det kan löna sig att lösa lånet på fritidshuset och utöka det ordinarie bolånet. Särskilt om du har ett dyrt topplån.
Det kan löna sig att lösa lånet på fritidshuset och utöka det ordinarie bolånet. Särskilt om du har ett dyrt topplån. Foto: Hasse Holmberg
Har du lån både på permanentbostad och fritidshus? Genom att lägga in ditt fritidshuslån i ditt ordinarie bolån kan du spara tusenlappar. Särskilt om du kan kapa fritidshusets dyra topplån, och om du har lånen i olika banker.

På senare år har permanentbo-städerna kraftigt ökat i värde, i synnerhet i storstäderna. Är hushållets ekonomi god finns då möjlighet att låna mer med den ordinarie bostaden som säkerhet.

I vissa banker kan du göra en ordentlig vinst på att lösa lånet på ditt fritidshus, särskilt dyra topplån, och i stället utöka ditt ordinarie bolån.

– Hos oss kan det löna sig, förutsatt att det sammanlagda lånet inte motsvarar mer än 65 procent av din ordinarie bostads värde, för då blir räntan på hela lånet högre, säger SBAB:s bolånechef Fredrik Bergström.

SBAB tar en högre ränta då belåningsgraden överstiger 65 procent. Dessutom stiger räntan när lånet betalats ned under ett visst lånebelopp, i följande exempel under en belåningsgrad på 50 procent: Har du en åretruntbostad värd 5 miljoner kronor, med lån på 1,96 miljoner kronor, och till det lägger ett fritidshuslån på 880.000 kronor, sjunker i dag den rörliga räntan från 3,68 till 3,63 procent. Vilket på ursprungslånet innebär en tusenlapp i vinst per år. Utöver den vinst du gör om du samtidigt kan få en lägre ränta för ditt fritidshus.

Fredrik Bergström tror dock att SBAB:s kunder oftare använder sitt ordinarie bolån när de köper nytt fritidshus, än att de slår ihop befintliga lån:

– Särskilt om man bor i villa med uttagna pantbrev som inte används fullt ut. Då är det smartare att låna pengarna där, eftersom du då slipper pantbrevs-avgiften på 2 procent av hela lånebeloppet.

Måste däremot nya pantbrev tas ur villan för att härbärgera det överflyttade fritidshuslånet innebär det en extra kostnad som måste tas med i beräkningen.

I Skandiabanken får alla bostadsköpare som lånar över 2 miljoner kronor en ränterabatt på 0,3 procentenheter. Under 2 miljoner trappas ränterabatten ned, och sammanlagda lån i Skandiabanken under 1 miljon ger ingen rabatt alls.

Den som har ett ordinarie bolån på 900.000 kronor, och ett lån i annan bank på 1,2 miljoner för fritidshuset, kan vinna 0,3 procentenheters ränterabatt på att flytta fritidshuslånet till Skandiabanken. Med ett ordinarie bolån på 1,5 miljoner och ett fritidshuslån på 600.000 blir vinsten 0,1 procentenheter.

– Men ligger lånen på båda boendena redan hos oss så gör det ingen skillnad, vi lägger ju ihop hela kundens bolåneengagemang i en och samma pott, betonar Skandiabankens informationschef Lena Hök.

I Nordea kan de som har lånet på fritidshuset i annan bank få bättre ränta genom att samla alla sina affärer i Nordea, säger bolånechef Michael Skytt.

– Då får vi ju möjlighet att göra tilläggsaffärer, som att sälja försäkring för fritidshuset, och då går det att förhandla till sig en bättre ränta.

Samla dina affärer i samma bank

Då kan det löna sig att lägga ihop fritidshuslånet med ditt ordinarie bolån:

Om du har lånen i olika banker.

Om värdet på din ordinarie bostad stigit mycket och belåningsgraden är låg, samtidigt som du har dyrare lån på fritidshuset.

Om ditt ordinarie bolån ligger i SBAB och din belåningsgrad i dag är under 50 procent.

Om lånet på din permanentbostad finns hos Skandiabanken och understiger 1 miljon kronor, samtidigt som du har lån på fritidshuset i annan bank. Särskilt om fritidshuset är över 1 miljon kronor.

När du köper ditt fritidshus, om du bor i en lågt belånad villa med outnyttjade pantbrev.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.