Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lagrad data om användares ansikten kan kosta Facebook miljarder

Foto: Matt Rourke/AP

Facebooks insamling och lagring av användaruppgifter har återigen hamnat i fokus.

En grupptalan gällande ansiktsigenkänning som väckts i delstaten Illinois i USA kan kosta företaget flera miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Med hjälp av tekniken ”DeepFace” har Facebook länge uppmuntrat personer att tagga sina vänner i uppladdade bilder, och informationen från bilderna har sedan lagrats av företaget.

Facebook hävdar att det inte är mot lagen att samla in data om personers utseenden, även utan användares godkännande. Målet i Illinois hänvisar dock till en speciell delstatslag på området som togs i bruk 2008.

Under måndagen beslutade en amerikansk domare att miljontals Facebook-användare i Illinois kunde föra sin talan genom en så kallad ”class action suit”, en relativt ovanlig företeelse där flera personer kan driva ett mål gemensamt snarare än var för sig.

Enligt Bloomberg skriver domaren i sitt beslut att Facebook skulle föredra individuell talan eftersom en grupptalan skulle kunna innebära kostnader för miljardtals dollar.

En talesperson för Facebook säger att domarens beslut kommer att analyseras, men att de ser målet som grundlöst och kommer att försvara sig kraftfullt.

Stämningen påbörjades redan 2015, alltså långt innan det avslöjades att information om miljontals Facebook-användare hamnat i händerna på det brittiska företaget Cambridge Analytica.

Martin Gelin: Förvirrat förhör blir tillfällig räddning för Zuckerberg

Shaun Williams, en advokat som företräder användarna i Illinois, säger enligt Bloomberg att Facebook måste göra en ordentlig översyn av sin hantering av användares personliga uppgifter, nu när fler och fler blir medvetna om vidden av dess datainsamlingar.

Läs mer: Så ser du vad Facebook vet om dig

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.