Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lägre bopriser vid Medelhavet lockar

För fem år sedan sprack den spanska bostadsbubblan – och sedan bröt finanskrisen ut. Det skrämde bort många svenska bostadsspekulanter, men nu börjar de komma tillbaka, enligt Fastighetsbyråns spanska kontor. Även Turkiet lockar fler svenskar.

Nu minskar antalet genomförda affärer på kustmarknaderna inte lika snabbt som tidigare. Priserna faller heller inte lika fort. De verkar hållas uppe lite av ökande utländsk efterfrågan, enligt Daniel Nilsson, regionchef för the Real Estate Agency, Fastighetsbyråns kontor i Spanien.

De flesta utländska köparna har fortfarande inte hittat tillbaka. Bland britter, som utgör en stor andel av de utländska köparna, sjunker fortfarande antalet bostadsköp. Men för andra året i rad lockades fler svenska och norska köpare till Spanien i fjol, visar preliminär statistik, och the Real Estate Agency märker ett fortsatt ökat intresse med ökade förfrågningar även i år.

Spanien har länge varit en av favoriterna bland svenskar – både som turistdestination och för svenskar som letar bostad utomlands. Men 2007 sprack en bostadsbubbla i landet, och priserna har sedan dess sjunkit med omkring 30–40 procent i populära kustområden. Det och den ekonomiska krisen ledde till att många utländska köpare skrämdes bort.

De spanska bostadspriserna sjunker fortfarande, och det finns ett överutbud i såväl kustområdena som i förorter till storstäder eftersom det tidigare byggdes för mycket. Nu börjar de tidigare uppblåsta priserna i populära kustområden som Costa Blanca och Costa del Sol bli så pass låga att de ses som mer attraktiva, samtidigt som kronan är stark mot euron.

– Jag tror inte att vi har sett den absoluta prisbotten ännu, men även om priserna skulle sjunka lite till tror jag att vi har hamnat i ett läge där de positiva faktorerna kan överväga, säger Daniel Nilsson.

Enligt Mäklarringen, som har verksamhet i flera länder, bland annat Spanien och Turkiet, finns det även ett ökande intresse för Turkiet bland svenskar.

– Intresset ökar i takt med att turismen ökar. När det 2003 blev tillåtet för svenskar att köpa bostäder i Turkiet var det från början väldigt få som köpte, men i och med att turismen ökar har fler och fler upptäckt landet. Det ligger ju väldigt nära Sverige, 3,5 timmar med flyg, priserna på fastigheter är låga och kvaliteten på bostäderna har ökat, säger fastighetsmäklare Marita Bergman som i närmare tio år jobbat med Turkiet på Mäklarringen.

Se upp vid turkiskt köp

• Som svensk medborgare är det tillåtet att äga fastighet i Turkiet, så länge den ligger inom planlagt område och inte inom militärt område.

• Bopriserna är betydligt lägre än exempelvis i Spanien. Men det har hänt att svenskar blivit lurade av oseriösa mäklare. Därför är det viktigt att vara säker på vilka regler som gäller och på vad man köper.

• Vid bostadsköp bör man bland annat se till att fråga vad som gäller om överlåtelsen av bostaden skulle bli försenad, eller om byggfirman inte lever upp till kontraktet.

• Köpesumman bör säkras genom deponering i en svensk bank, så att pengarna friges först när köparens rätt till bostaden är säkrad.

Källa: Konsument Europa (TT)

Spansk kris får priserna att falla

• De spanska bostadspriserna har gått ned kraftigt de senaste åren till följd av krisen i landet.

• Hög arbetslöshet hör till det som fortsätter att sätta press på bopriserna, och nu är ytterligare nedskärningar på gång.

• Under det sista kvartalet 2011 föll spanska huspriser 11,2 procent jämfört med motsvarande period året innan. Det var det största fallet för bostadspriserna sedan 2007, då statistiska centralbyrån i landet började sina mätningar. Kvartalet innan föll bostadspriserna med 7,4 procent.

• Många bostäder i Spanien står fortfarande tomma sedan bostadsbubblan sprack för cirka fem år sedan.

• Sedan dess har omkring 300.000 spanjorer vräkts från sina hem. (TT-Reuters)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.