Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lagre-inflation-i-maj/

EKONOMI

Inflationen lägre än väntat i maj

Foto: Jonas Lindkvist

Inflationstakten föll mer än väntat i maj. En starkare krona och en mindre uppgång för elpriser än väntat bidrog till utvecklingen, enligt storbanken Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

TT Text

Enligt måttet KPIF sjönk inflationstakten till 2,1 procent i maj, mot 2,5 procent i april. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 2,2 procent.

Jämfört med månaden före steg priserna i maj, enligt KPIF-måttet, med 0,2 procent.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål kring 2 procent, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Förutom en mindre ökning av elpriserna än väntat hamnade inflationen lägre än beräknat då priserna på paketresor inte var så höga som befarat.

Varuinflationen backade samtidigt, som ett resultat av att en starkare krona vägde tyngre än effekter av högre råvarupriser och flaskhalsar inom industri och logistik.

Statistiken bjöd enligt Isaksson inte på några större överraskningar. Och framför sig ser han i sommar hur KPIF-inflationen rensat för energipriser kommer att falla ned under 1 procent.

I maj uppmätte Statistiska centralbyrån KPIF-inflationen exklusive energi till 1,2 procent, mot väntade 1,4 procent. I april låg detta inflationsmått på 1,7 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

Läs mer: Nagelbitare på inflationsfronten

Ämnen i artikeln

Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt