Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lägre vinst för Clas Ohlson – aktien faller

Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson.
Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlsons rörelseresultat backade under andra kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Vid lunchtid hade aktien straffats med en nedgång på runt 14 procent.

Börsraset kommer efter att bolagets rörelseresultat stannade på 125 miljoner kronor att jämföra med 128 miljoner samma period föregående år.

Det har varit ett utmanande kvartal och den förändring i kundbeteende som tilltagit under året ser vi även det här kvartalet, säger Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson.

Enligt Lyrå har bolagets andra kvartal varit svagt försäljningsmässigt och bolaget har tvingats till "extra kommersiella åtgärder".

Och det förändrade kundbeteendet slår igenom i den dagliga verksamheten.

För oss syns det väldigt tydligt i en tilltagande online-trafik och online-handel. Och samtidigt en svagare trafik till våra butiker. Totalen av det leder till att försäljningen inte når upp till våra egna önskningar, säger Lyrå.

Sedan tidigare hade det meddelats att försäljningen skulle nå 1 999 miljoner kronor, en ökning med två procent.

Butiksbeståndet utökades samtidigt med fem butiker netto.

Företaget meddelar dock att man måste vidta nya åtgärder när det gäller butiksformat.

"Vad gäller butiksexpansionen på de nordiska marknaderna har vi beslutat att fokusera på att testa nya butiksformat i stället för att fortsätta öppna butiker i nuvarande form. Vi kommer också att se över och optimera våra butikslägen", skriver bolaget.

Bland annat har man bestäm att de två franchisebutikerna i Dubai nu kommer att stängas, detta i samband med att franchisesamarbetet med SYH Retail har avbrutits.

När det gäller händelser efter rapportperiodens slut skriver Clas Ohlson att försäljningen i november stannade på 889 miljoner kronor. Motsvarande siffra förra året var 908 miljoner kronor.

Det andra kvartalet har handlat mycket om att säkra kommersiellt fokus här och nu. Vi har också fokuserat på att vara redo för julhandeln, säger Lotta Lyrå.

Clas Ohlsons delår i siffror

Clas Ohlsons andra kvartal 2017 (brutet räkenskapsår)

 

Försäljning: 1.999 miljoner kronor.

 

Rörelseresultat: 125 miljoner kronor.

 

Vinst efter skatt: 96 miljoner kronor.

 

Källa: Clas Ohlson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.