Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Läkare som vårdbiträden – så vill C ordna jobb till flyktingar

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Asylsökande med vårdutbildning ska kunna utföra enklare sysslor i vården redan innan de fått uppehållstillstånd. Så vill Centerpartiet få flyktingar i arbete snabbare. 

Centerpartiet har under hösten och vinterns fortsatta flyktingström gått sin egen väg. Partiet är bland annat motståndare till de id-kontroller som infördes i början av året. För att möjliggöra ett fortsatt stort flyktingmottagande har C också föreslagit att standarden för asylsökande i Sverige ska vara lägre än i dag.

Inför partiets kommundagar, som inleds på fredagen, presenteras flera nya förslag på integrationsområdet. Bland annat vill centerledningen att det ska gå snabbare för läkare och sjuksköterskor att börja jobba. Alla som kommer till Sverige ska omedelbart uppge vilken utbildning man har.

– Redan när du kommer och söker asyl och Migrationsverket ställer de inledande frågorna om varifrån man kommer. Då ska en av frågorna vara om personen har en akademisk utbildning. Det ska in direkt, säger partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson, som själv är läkare.

I november presenterade regeringen ett snabbspår för hälso- och sjukvårdsyrken. I paketet ingick bland annat en tidigare start för valideringsprocessen och yrkesanpassad svenskundervisning. Centerpartiet tycker att det är bra, men att det inte räcker.

C vill därför att vårdutbildade ska kunna praktisera eller arbeta som vårdbiträden under asylprocessen.

– Det innebär att man från dag ett lär sig språket och hur den svenska sjukvården fungerar, säger Anders W Jonsson.

Enligt centerförslaget kommer det inte krävas handledning i vanlig mening av den ordinarie vårdpersonalen.

– Ögonläkaren från Damaskus ska inte gå bredvid en ögonläkare. Tanken är att vederbörande ska hjälpa till med enkla sysslor som att bädda och städa. Att bara finnas i miljön ger en stor vinst jämfört med att sitta på en asylmottagning, säger Anders W Jonsson.

Centerpartiet menar att förslaget på sikt innebär en vinst för samhället.

– I den situation som Sverige hamnat i finns en del riktigt tuffa utmaningar, men det här är en av de lägst hängande frukterna, säger Anders W Jonsson.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är positiv till C-förslaget.

– Det är viktigt att vi kan ta tillvara den erfarenhet och kompetens som många som kommer till Sverige har – även innan de har hunnit få sin utbildning och legitimation validerad. Det gynnar både den enskilde och sjukvården. Jag är därför glad att Centerpartiet kommer med den här typen av förslag som det går att diskutera vidare om istället för ett enögt fokus på sänkta lägstalöner och försämrade villkor för vanligt folk, säger han i en skriftlig kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.