Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Läkemedel i hästkött i Frankrike

Läkemedel som kan vara skadliga för människor har hittats i hästkött som har levererats till Frankrike, skriver AFP. Samtidigt tyder allt mera på att Rumänien inte är orsaken till skandalen.

Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen sa den franske konsumentministern Benoît Hamon att orsaken till att hästkött sålts som nötkött måste sökas i flera led och att Rumänien inte orsakat skandalen.

När köttet såldes från Rumänien var det klart att det också såldes som hästkött. Problemen orsakades senare i kedjan. Rumänska politiker ända upp till premiärministernivå har varit starkt kritiska mot att rumänska företag har pekats ut som orsaken till skandalen.

Istället har man hela tiden hävdat att de förpackningar med hästkött som sålts till andra länder har märkts enligt de regler som finns och att förklaringen till problemen har skett någon annanstans i hanteringskedjan.

Enligt ministern sålde det franska företaget Spanghero medvetet vidare vad man visste var hästkött som nötkött.

– Vår utredning visar att Spanghero visste att köttet som märkts "nötkött" kunde vara hästkött.

– När köttet tinades upp borde det också ha varit lätt att se att färgen skilde sig från nötkött liksom lukten, sa ministern som också påpekade att priset borde ha gjort företaget misstänksamt.

Det franska företaget Spanghero fick i januari en faktura för 42 ton hästkött av låg kvalitet, enligt franska tidningen Le Parisien, skriver AFP.

Det motsäger tidigare uppgifter från företaget, som leverade kött till Comigels fabrik, om att man inte har hanterat "hästkött i någon form".

Fakturan är daterad den 4 januari och kommer från ett Cypernbaserat företag som ska ha köpt kött från Rumänien.

Spanghero har inte kommenterat de nya uppgifterna.

Under torsdagen kom också uppgifter om att rester av ett smärtstillande medel, Fenylbutazon, har hamnat i livsmedel via tre slaktade hästar som har exporterats från Storbritannien, uppger den brittiska jordbruksministern David Heath.

Brittiska livsmedelsverket FSA har testat kött från 206 hästar för förekomst av läkemedlet Fenylbutazon. Sex av hästarna ska ha exporterats till Frankrike och ”kan ha använts” i livsmedel, enligt FSA, som tillsammans med franska myndigheter försöker spåra maten.

Läkemedlet har däremot inte hittats i de produkter från Findus som dragits tillbaka från butik.

Även människor kan ordineras Fenylbutazon och kan då i sällsynta fall få allvarliga biverkningar. Men förekomsten av läkemedlet i köttet var lågt.

– Det är extremt osannolikt att någon som har ätit hästkött med Fenylbutazon skulle uppleva någon av dessa biverkningar, säger Sally Davies, chef för sjukvården i England, till AFP.

– En person måste äta 500–600 hamburgare med hundraprocentigt hästkött varje dag för att komma nära en daglig dos för människor.

Chefen för Draap trading, det Cypernregistrerade holländska bolag som levererat kött till franska Spanghero, har dömts i domstol för att ha sålt sydamerikanskt hästkött märkt som tysk biff till Frankrike.

Den holländska domstolen dömde honom i januari 2012 till minst nio månaders fängelse, vilket DN skrev i går.

Mannen har inte kommenterat uppgifterna, men har tidigare sagt till The Guardian att köttet han sålde till Spanghero var korrekt märkt.

– Det var sålt som hästkött, sade han då.

Spanghero levererade kött till Comigels storfabrik där lasagne till företag över hela Europa tillverkades.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.