Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lånerekord hos pantbankerna

Tiden från löneutbetalningen dagarna före jul till årets första lön runt den 25 januari blev för lång för många. Svenska folket har aldrig tidigare lånat så mycket hos pantbankerna under årets första veckor.

- Under årets första veckor har vi ökat utlåningen med 20 procent jämfört med samma tid förra året, som då var den bästa månaden dittills, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, som är lite förvånad över rekordutlåningen eftersom den svenska ekonomin snurrar allt bättre.

Behovet av pengar tycks vara störst i januari för då är utlåningen hos bland andra Pantbanken Sverige cirka 20 procent högre än under de flesta andra månader under året.

Vi har märkt av en mycket god utlåning hittills under januari. Vi har sett en stigande utlåning flera år i rad, konstaterar Siv Svensson, vd för Svensk Pantbelåning.

För den som har ebb i kassan men värdeföremål i hemmet är det enkelt att låna pengar hos pantbankerna.

– Det vanligaste lånet är på 4.000—5.000 kronor och löper på 3—4 månader, säger Siv Svensson.

De allra flesta som väljer att låna pengar på en värdefull pant, varav 80—85 procent är smycken och guldföremål, ser också till att lösa ut klenoden.

– Omkring 90 procent av de pantsatta föremålen löses in, säger Peter Sundström.

 

 

Fakta: Fler lånar mer på sitt guld

Det går att låna pengar hos pantbankerna på allt som har ett andrahandsvärde. 80—90 procent av panterna är guldföremål.

Guldpriset har stigit i flera år och bidragit till att allt fler lånat allt mer hos pantbankerna. I dag kan man låna 185—200 kronor per gram guld.

För ett lån på upp till 10.000 kronor tar en av de större pantbankerna en årsränta på 39 procent. De flesta lånen löper dock bara på några månader.

Ett lån på 3.000 kronor med ett smycke som pant kostar enligt Sefina Svensk pantbelånings hemsida från 97,50 kronor per påbörjad månad, plus en fast uppläggningsavgift på 50 kronor för lånet.

Närmare 90 procent av panterna löses in av kunderna. De panter som inte löses in säljs på auktion och eventuellt överskott på försäljningen går till den som pantsatt värdeföremålen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.