Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lång väntan på överklagad sjukpeng

Försäkringskassans beslut överklagas allt oftare, vilket gör att besked från de överhopade förvaltningsrätterna dröjer. Cancersjuke krögarprofilen Erik Videgård kan få vänta ett år på besked om ersättning.

Förra året ökade antalet överklaganden som rörde Försäkringskassans beslut med 35 procent. Försäkringskassan kopplar ihop ökningen med regeländringarna i sjukförsäkringen. Sjukpenning och sjukersättning är de områden som har ökat kraftigast.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) anser att det är bra om människor överklagar felaktiga beslut. Men han oroas samtidigt över att många inte verkar lita på att Försäkringskassans beslut är rättssäkra.

- Jag ser på det här med lite dubbla känslor. Det jag bekymrar mig mest över är den låga tilltron till hela kedjan i socialförsäkringen, säger Kristersson.

Hos förvaltningsrätterna har medianväntetiden för att få ett beslut ökat från 6,5 månader 2009 till 9 månader 2010, enligt Domstolsverket.

En av de som väntar på besked från en förvaltningsdomstol är stjärnkrögaren Erik Videgård. Han drabbades förra våren av cancer i halsen. Men när han sökte sjukpenning fick han ingen ersättning, eftersom han enligt Försäkringskassan hade varit arbetslös en månad för länge för att ha rätt till sjukpenning.

Och när Videgård överklagade beslutet sade rätten att handläggningen kunde ta upp till ett år.

- Det verkar som att de är lite underbemannade, minst sagt.

Nu försörjer han sig genom att jobba halvtid, och väntar samtidigt på besked om han kan få sjukpenning på halvtid.

- Då kanske jag kan betala tillbaka lite av de skulder jag har skaffat mig under den här tiden, säger han.

- Det är väldigt länge att vänta ett helt år när man väntar på besked om ersättning, konstaterar Ulf Kristersson, som i övrigt inte vill kommentera ett enskilt ärende.

För att göra processerna snabbare vill Ulf Kristersson se över om det går att inrätta mer specialiserade domstolar för socialförsäkringsärenden. Men det blir först efter att översynen av sjukförsäkringen är klar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.