Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 13:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/langivare-avgor-norwegians-ode-i-dag/

EKONOMI

Ännu inget besked för Norwegian

Ännu vid 12-tiden på fredagen har inget besked kommit om långivarna ger konkurshotade Norwegian en chans till överlevnad.

– Blir det inte ett ja krävs ett mirakel för att rädda Norwegian, säger flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs.

TT Text
DN Text

Långivarna sitter på obligationer utgivna av Norwegian på motsvarande 1,2 miljarder dollar. Norwegian har erbjudit långivarna 41,7 procent av aktierna som ersättning för dessa lån.

Runt klockan 16 på torsdagen skulle långivarna ta ställning till det drastiska förslaget. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden, och Norwegian har kommit med ett nytt, generösare erbjudande.

Vad vd Jacob Schram kallar för ”det sista erbjudandet” går ut på att hälften av skulderna samt 80 procent av ett så kallat konvertibelt obligationslån värt 150 miljoner dollar ska kvittas mot aktierna. Dessutom slängs intäkterna från försäljningen av de mest lukrativa avgångarna på Gatwick i London in som pant. Långivarna har fått fram till klockan 23 på sig att bestämma sig.

– Blir det ett nej i kväll är det en mycket, mycket allvarlig situation för Norwegian. Då är slaget nästan förlorat och det krävs ett mirakel för att undgå konkurs, säger Hans Jørgen Elnæs.

Om det nya erbjudandet säger han:

– Norwegian har brett på ordentligt med smör på brödskivan för att den ska smaka lite bättre, i ett försök att försöka övertyga motparten.

Vilka långivarna är, är hemligt, och förhandlingarna sköts av en representant. Två tredjedelar måste säga ja för att ett avtal ska bli verklighet.

Omröstningen blir det första stora steget i en serie beslut som på några dagar skulle kunna öppna dörren till statliga lånegarantier på 2,7 miljarder norska kronor.

Tidigare har Norwegian fått norska lånegarantier för 300 miljoner norska kronor, men ytterligare stöd har villkorats av den drastiska skuldrekonstruktionen, vars öde avgörs ikväll.

Norwegians leasingbolag måste också vara med på planen. De har erbjudits 53,1 procent av aktierna för sina leasingavtal.

Slutligen ska krisplanen tas upp på en extrastämma, som är planerad till måndagen den 4 maj, där befintliga ägare ska säga ja eller nej till att få se sitt ägande spädas ut till nästan ingenting.

Norwegian planerar vid sidan av den stora rekonstruktionen av skuldberget även att ta in 400 miljoner norska kronor i en nyemission. Efter denna nyemission skulle krisplanen i sin helhet späda ut ägarandelen för befintliga aktieägare till lite drygt 5 procent.

Norwegians fyra bemanningsbolag i Sverige och Danmark, med totalt 4 700 piloter och kabinanställda, ansökte för drygt en vecka sedan om konkurs.

Ämnen i artikeln

Norwegian
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt