Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Långresor förödande för miljön

Playa del Inglés, Gran Canaria.
Playa del Inglés, Gran Canaria. Foto: Alamy

Långväga destinationer är resenärens dröm – och en mardröm för miljön.

– När den genomsnittliga reslängden ökar så ökar miljöpåverkan, säger Jonas Åkerman, trafikforskare vid KTH i Stockholm.

Ur ett historiskt perspektiv har resandet fördubblats vart femtonde år. Inom trafikforskningen är antalet kilometer som vi resenärer tillryggalägger av särskilt intresse. Ju längre vi flyger, desto större blir nämligen miljöpåverkan.

Mycket tyder på att svenskarnas flygresor på sikt kommer att stå för lika stora utsläpp som biltrafiken.

– Jag skulle gissa att det händer inom sju år. Men det är svårt att sia om. En ny ekonomisk kris skulle påverka flygandet mer än biltrafiken, säger Jonas Åkerman som ser flera anledningar till det ökande flygandet.

Det handlar dels om att våra disponibla inkomster ökar, dels om lågprisflygets introduktion.

– En tredje faktor är att flyget inte betalar särskilt mycket för de utsläpp man orsakar.

Jonas Åkerman berättar att inom EU:s utsläppshandel betalar flyget ungefär sex öre per kilo koldioxid. Motsvarande siffra för bensin och diesel är en krona och åtta öre.

– Det finns skatteundantag inom flyget som saknar rationella motiveringar, säger Jonas Åkerman som betonar att han inte vill förbjuda någon att flyga.

– Människor får göra de val de vill. Men man ska betala för de utsläpp man gör. Det är klassisk miljöekonomi. I så måtto är det här ett marknadsmisslyckande.

Enligt Jonas Åkerman skulle en obligatorisk klimatdeklaration för flygresor möjligen kunna bidra till att synliggöra flygets miljöpåverkan. När en person reser tur och retur till Thailand motsvarar det ungefär 1 500 mils bilåkning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.