Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Långt kvar till jämställdhet i svenska aktiebolag

Det går långsamt framåt med kvinnlig representation i svenska aktiebolag. Men än så länge är det långt till 50-50 på styrelsenivå. Kvinnor är ordinarie ledamöter i 37 procent av företagen, visar en rapport från statliga Almi.

Andelen bolag som har kvinnor som ordinarie styrelseledamöter har ökat från 35 till 37 procent, visar en undersökning som Almi i Värmland har gjort. Samtidigt är andelen kvinnliga vd:ar bara 13 procent, en ökning från 11 procent.

Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Företagspartner Värmland, konstaterar att könsbalansen långsamt blir bättre.

Att det inte går snabbare beror på att det finns en tendens att leta efter nya ledamöter i det egna nätverket. Eftersom vd:ar och tidigare styrelseledamöter till största del är män faller därför valet ofta på nya män.

– Det har vi jobbat på att komma ifrån. Vi har försökt synliggöra att mångfald leder till positiva effekter. Vi har också skapat en cv-databas där vi listar kvinnor med kompetens att sitta i styrelser och ett styrelseutvecklingsprogram.

Läs mer: ”De är nöjda med sin mansgrotta”

Det viktiga, enligt henne, är att gå ifrån rekrytering ur personliga nätverk till att fokusera på kompetens.

– Då kommer fler kvinnor att komma in på de högsta posterna.

Könsfördelningen är jämnare i större än mindre bolag.

– Ju större bolag, desto högre representation av kvinnor. Jag tror det beror på att det i börsbolag är tydligt att sista raden räknas. De är pressade att göra så hög vinst som möjligt. Då har man också mer fokus på att styrelsen har så bra sammansättning som möjligt, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Börsbolagen har dessutom flåsats i nacken om hot på kvotering av kvinnliga styrelseledamöter. Regeringen lade fram ett förslag förra året. Det har dock dragits tillbaka i brist på politiskt stöd.

Anna Lundmark Lundbergh är optimist och räknar med att andelen kvinnor i styrelser och företagsledningar kommer fortsätta öka.

– Det går att påverka det här genom att diskutera och synliggöra frågan.

 

Fakta.

Vd-posterna i företag med mer än fem miljoner omsättning eller minst fem anställda har ökat från 11 till 13 procent i 52 294 undersökta aktiebolag.

Andelen kvinnor på styrelseposter i företag som har två eller fler ordinarie ledamöter har ökat från 35 till 37 procent.

Almi är statligt och ger lån, riskkapital samt rådgivning till företag i utvecklingsstadiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.