Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Läraren som tror på en framtid utan böcker i skolan

Teknikutvecklingen i den svenska skolan går för långsamt. Det anser modersmålsläraren Tülay Gürgün.

För tre år sedan bestämde hon sig för att skippa böcker och stenciler och bara undervisa digitalt.

Knappt en tredjedel av eleverna i grundskolan har fått eller fått låna en egen dator eller surfplatta av skolan, visar Skolverkets senaste uppföljning.

Men i framtiden ska det bli bättring. I en ny it-strategi föreslog Skolverket tidigare i år att tillgången till digitala verktyg i skolan ska bli mer likvärdig. Man föreslog också insatser för att bättre kunna utnyttja digitaliseringens möjligheter i undervisningen. Strategin behandlas nu av regeringen.

Tülay Gürgün tycker att hennes arbete har blivit lättare och mer effektivt utan böcker.

– Nu har jag inget att släpa på och slipper lägga tid på att kopiera, säger hon.

Sedan tre år tillbaka har Tülay Gürgün planerat och genomfört alla sina lektioner digitalt. Hon lägger upp läsårets planering på en blogg och eleverna kan klicka på varje lektion och titta på upplägget. Den som missar en lektion kan enkelt se vad som gjorts i efterhand.

Tülay Gürgün använder bland annat digitala stenciler och multimodala texter där stillbilder, rörliga bilder och text samverkar.

När DN besöker en av hennes modersmålslektioner i turkiska på Kymlingeskolan i Sundbyberg är eleverna, som går på låg- och mellanstadiet, odelat positiva.

– Det är jätteroligt att jobba med datorn. Det är lättare att skriva på den. Min mamma jobbar på en bank och skriver mycket med datorn så då vill jag också göra det, säger Sara Pek.

– Det som är bra med datorn är att den rättar själv när man skriver fel, säger Aleyna Arslan.

Andra saker som uppskattas är roliga spel där man lär sig ord, frågesport och digitalt julpyssel.

Jag tror inte att man kommer att använda böcker alls i framtiden utan bara datorer.

Förra året var Tülay Gürgün en av de lärare som prisades med Guldäpplet, ett pris som delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne vars partner bland andra är Stiftelsen DIU (Datorn i utbildningen), Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och SKL. Tülay Gürgün fick priset för sitt digitala engagemang och för att hon som föreläsare och genom sociala medier generöst delar med sig av sina kunskaper och verktyg.

– Så fort jag hittar ett nytt verktyg eller en bra webbsida skriver jag om det på min blogg, Facebook eller Twitter, säger hon.

När Tülay Gürgün inte undervisar i turkiska jobbar hon med att inspirera och lära ut olika digitala verktyg till andra modermålslärare.

– Svenska skolan ligger långt efter när det gäller digital teknik. På vissa grundskolor finns bara ett fåtal datorer så alla lärare kan inte jobba digitalt, säger hon.

Vad är fördelarna med att jobba digitalt?

– Jag som lärare sparar mycket tid och får bättre översikt över det jag gör. Eleverna som använder mobiltelefoner i vardagen är vana vid teknik och för dem är det naturligt att uttrycka sig digitalt. Dessutom får de möjlighet att publicera det de skapar genom text, bild eller film på nätet. Det är också kul att vi kan skajpa med elever på turkiska skolor och utbyta erfarenheter med dem.

Hur tror du tekniken i skolan kommer att utvecklas i framtiden?

– Jag tror inte att man kommer att använda böcker alls i framtiden utan bara datorer. En annan sak som jag tror kommer är det som kallas Learning analytics. Det innebär att en dator analyserar elevernas texter, kunskaper och förmågor och berättar vad de behöver träna mer på. Samma teknik kan man använda för betyg och bedömning. En dator har inte samma förutfattade meningar som en människa.

I siffror. It i grundskola och gymnasieskola 2015

28 procent av eleverna i grundskolan och 79 procent av eleverna i gymnasieskolan har fått eller fått låna en egen dator eller surfplatta av skolan.

Det är vanligt att skolorna tillåter att eleverna använder egen it-utrustning i undervisningen.

Eleverna använder dator eller surfplatta främst till att söka information, skriva uppsatser/inlämningsuppgifter samt till att göra presentationer.

På lektionstid är det främst i svenska och samhällsorienterade ämnen som eleverna använder dator eller surfplatta.

I princip alla lärare har tillgång till egen dator eller surfplatta.

Var tredje lärare upplever ett behov av kompetensutveckling i grundläggande datorkunskap.

Både elever och lärare upplever att sms och sociala medier kan störa arbetet.

60 procent av grundskolorna och 67 procent av gymnasieskolorna har en it-plan. Källa: Skolverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.