Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lars-calmfors-centerpartiet-har-varit-naiva/

Ekonomi

Lars Calmfors: ”Centerpartiet har varit naiva”

– Färre arbetslösa kommer ut på arbetsmarknaden och fler riskerar fastna i bidragsberoende, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi. Foto: Elin Åberg

Att privatisera Arbetsförmedlingen var en av Centerpartiets viktigaste frågor i samband med januariuppgörelsen. 

– Centerpartiet har underskattat svårigheterna och dess chefsekonom, Martin Ådahl, har varit naiv i den här frågan, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi. 

Sedan januariuppgörelsen mellan S, MP, L och C där punkt 18 handlade om att privatisera Arbetsförmedlingens nuvarande verksamhet har det skett en stor personalflykt från myndigheten. Dels har det handlat om en minskad budget men dels också om att personalen fruktat att en stor del av Arbetsförmedlingens nuvarande verksamhet ska läggas ner.

Flera kritiker har menat att privatisering inte är en lösning och inte går att göra så snabbt som januariuppgörelsen anger. I går skrev DN om Arbetsförmedlingens rapport, som även den varnar för risker med privatisering.

– Man har varit naiva. När idéerna om privatisering av arbetsförmedlingstjänsterna debatterats viftades våra varningar bort av Centerpartiet och Martin Ådahl. I stället för att förutse de problem som måste uppkomma har vi nu gått in i en ganska oordnad process, säger Lars Calmfors. 

Martin Ådahl är Centerpartiets chefsekonom Foto: Thomas Karlsson

– Det som nu sker handlar snarast om ett recept som garanterar ett misslyckande. Det hade varit mycket bättre att pröva sig fram i en gradvis process i stället för att göra revolution, säger Lars Calmfors.

Lars Calmfors menar att M-KD-budgeten förvärrade Arbetsförmedlingens förändringsprocess men säger att allt inte kan skyllas på den.

– Regeringen tillsammans med centern och liberalerna kunde gått in tidigare med mer pengar. Vad som nu hänt är att Arbetsförmedlingen inte ses som en attraktiv arbetsgivare. Även om Arbetsförmedlingen har kvar kontor i många kommuner så är de inte bemannade fullt ut. Det gör att det är svårt att vända den här processen. Färre arbetslösa kommer ut på arbetsmarknaden och fler riskerar fastna i bidragsberoende, säger Lars Calmfors.

Arbetsmarknadspolitiken har under lång tid varit föremål för flera regeringars ombytlighet och olika förslag. Både Statskontoret och Riksrevisionen har riktat kritik mot Arbetsförmedlingens verksamhet. Ett land som prövat privatisera arbetsmarknadsåtgärder är Australien, vilket varit ett exempel som Centerpartiet lyft fram. 

– Australiens privatisering har varit en förebild för centern. Arbetslösheten gick också ner där till en början, men det är väldigt svårt att veta varför. Vad som krävs är att jämföra offentliga och privata utförare. Tittar man på de studierna så talar de inte för att privata utförare är billigare eller bättre, utan snarare för det motsätta.

– Det är möjligt att privata utförare ändå skulle kunna fungera men då krävs mer tid, säger Lars Calmfors.

DN har sökt Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådahl, som säger att han vill kommentera först när Arbetsförmedlingens rapport blir offentlig, vilket sker första november. 

Läs mer: Tre skäl till att Arbetsförmedlingen kan bli Löfvens värsta huvudvärk 

Läs mer: Arbetsmarknadsministern: Det är en tajt tidsplan 

Läs mer: Så blir nya Arbetsförmedlingen – undantag för funktionsnedsatta tas bort  

Läs mer: DN Debatt. ”Så ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden”  

Läs mer: Arbetsförmedlingens nedskärningar slår mot långtidsarbetslösa och privata aktörer