Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Läsarnas vrede mot SJ

”Kafka”, ”satir?” och ”Jag ska ALDRIG åka tåg mer!!” är några av de många läsarreaktioner DN:s artikel från lördagen väckt. SJ svarar på frågor först i morgon måndag.

På lördagen berättade tågresenären Mathias för DN om hur han på Stockholms centralstation nekats stiga på Göteborgståget. Steg han på skulle han bli utsparkad. Motiveringen var att just det tåget var ett regionaltåg och ”vi vill att man stiger av och på det”.

Vill man resa hela vägen till slutdestinationen på ett sådant tåg måste man färdas på annat sätt till en annan station längs sträckan. I det aktuella fallet med pendeltåg till Sundbyberg drygt sex kilometer bort.

”Monthy Python har tagit över SJ” kommenterar en Twitteranvändare. Andra kritiska reaktioner på mikrobloggen lyder ”Logic – SJ-style”, ”Jag ska ALDRIG åka tåg mer!!”, ”SJ jobbar hårt för att bekräfta sitt rykte som ett av Sveriges mest kundovänliga företag” och ”Är det någon som fattar det här?”.

DN har fått många mejl med anledning av artikeln. Ett par stycken tycker att det är tydligt att SJ har gett resenärerna två olika biljetter och att det är tillräckligt för att förstå vad som gäller. De allra flesta skriver dock i samma toner som på de sociala medierna.

”Snälla DN, bekräfta att detta är satir” vädjar en person på DN:s Facebooksida. En annan skriver ”De som sätter upp dessa Kafkaramverk hämtar sin energi ur omvärldens häpenhet och frustration”.

SJ har haft detta system i tre fyra månader och förklarar det med man vill erbjuda goda alternativ och ”det här är inte det”. Bolaget vill inte riskera att uppfattas som att de lurar kunder på tid eller service och därtill är det tänkt att pendlare ska värnas på detta sätt.

DN har sökt vd Crister Fritzson för en kommentar till systemet och till reaktionerna mot det. SJ:s presschef Dag Rosander menar att systemet kommit till för resenärernas bästa:

– Många har bokat biljett mellan Stockholm och Göteborg och sedan blivit sura när de upptäckt att det inte är något snabbtåg de ska resa med. Därför är det i dagsläget omöjligt att boka hela sträckan med det långsammare tåget.

– Men märker vi att detta inte fungerar som det är tänkt kan vi komma ändra på upplägget, säger Rosander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.