Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Låst läge för Saab

Vladimir Antonov.
Vladimir Antonov. Foto: Karin Olander
Oron växer bland de 3 800 Saabanställda i Trollhättan. IF Metallbasen Stefan Löfven kräver att regeringen griper in och löser upp det låsta läget. EIB:s stenhårda krav på Saab kan tvinga bilföretaget i konkurs.

– Mina medlemmar på Saab är jätte­oroliga. Det är väldigt tufft för dem, säger Stefan Löfven.

Han anser att framför allt Europeiska investeringsbanken, EIB, ska lägga korten på bordet.

– EIB tar just nu på sig ett väldigt stort ansvar när de drar ut på frågan, säger Stefan Löfven till DN Ekonomi.

Saabstridens huvudperson, den ryske finansmannen Vladimir Antonov, har dock ännu inte gett upp hoppet. I ett mejl till DN förklarar han varför han fortsätter kampen om Saab.

– Jag är en fighter och ger aldrig upp, en utmaning som denna måste till varje pris besegras.

Vad är det Saab har och som lockar dig till att fortsätta?

– De värden som vi har identifierat i Saab är för mig ingen svår matematik, vi har ett av bilvärldens starkaste varumärken med ett produktutbud som man tidigare aldrig skådat, de planer vi har för Saab är utmanande men resultatet kan bli revolutionerande, skriver Vladimir Antonov.

I dag anländer han till Stockholm för att möte med Riksgäldens chef Bo Lundgren. Exakt vad som avhandlas under mötet är oklart.

Under påskhelgen avslöjade Antonovs svenske talesperson Lars Carlström att EIB:s klartecken till den ryske finansmannens köp av Saabs fabriksfastigheter i Trollhättan innehåller en klausul om avtalsbrott om affären genomförs. EIB kräver därför att Saab betalar tillbaka resterande lån på drygt 1,9 miljarder kronor inom loppet av tre månader. Ett nästintill omöjlig uppgift för det ekonomiskt pressade bilföretaget.

EIB:s vice vd Eva Srejber vidhåller att GM måste godkänna affären. Till TT säger hon att banken inte kan kommentera uppgifterna från Antonovs svenske talesperson.

I ett mejl från GM:s högsta ledning daterat långfredagen den 22 april och som DN Ekonomi tagit del av, framgår dock att GM inte har några invändningar mot affären. I mejlet erbjuder sig GM dessutom att tillsammans med EIB, Saab och Riksgälden delta i en gemensam telefonkonferens för att reda ut eventuella frågetecken.

GM:s förslag på dag var i går, måndag, men konferensen blev aldrig av då EIB enligt uppgift till DN inte reagerat på erbjudandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.