Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lastbilskoer-i-genrep-for-avtalslost-brexit/

Ekonomi

Lastbilsköer i genrep för avtalslöst Brexit

Träning inför hård Brexit.
Träning inför hård Brexit. Foto: Gareth Fuller/AP

En konvoj med 87 lastbilar skickas fram och tillbaka mellan en liten flygplats i Storbritannien och Engelska kanalen.

Enligt regeringen är det en övning inför ett avtalslöst Brexit – och kökaos vid gränsen. Enligt meningsmotståndare ett farsartat slöseri med tid och pengar.

Rätta artikel

De många lastbilarna körs ungefär tre mil i sydöstra Storbritannien, från flygplatsen i Manston till den viktiga hamnstaden Dover, och sedan tillbaka.

Repetitionen sker med tanke på den överhängande risken att britterna får lämna EU utan ett avtal. I ett sådant scenario vill myndigheterna säkerställa att viktiga leveranser fortsätter att nå fram till de brittiska öarna, när gränskontroller kan skapa köer.

Premiärminister Theresa May och hennes regering behöver övertyga parlamentet om att det avtal som förhandlats fram är det rätta. May har varnat för de ekonomiska konsekvenser ett avtalslöst brexit kan få, men det verkar inte ha avskräckt. I nuläget tyder lite på att ett avtal får grönt ljus innan utträdesdatumet den 29 mars.

Lastbilskonvojen kör samma vända två gånger under måndagen. Det brittiska transportdepartementet vill pröva om det kan skapas utrymme på flygplatsen i Manston i det fall det uppstår störningar vid gränsövergången i Dover.

– Färre än hundra lastbilar är en droppe i havet jämfört med de fler än 10.000 som åker till hamnarna vid kanalen varje dag, säger Charlie Elphicke, politiker som företräder det Konservativa partiet i Dover.

Layla Moran, liberaldemokrat och parlamentsledamot som lobbar för en ny folkomröstning i brexitfrågan, kallar det hela en skattefinansierad fars.

– Tanken att skapa en låtsastrafikstockning, för att visa EU att vi är redo för att det inte blir något avtal, är helt enkelt dum, säger hon.

Premiärminister Theresa May har avvaktat med att låta parlamentet rösta om avtalet och fortsatt arbeta för att få ett större stöd. En omröstning väntas kring den 15 januari.

Läs även: Volvo förbereder sig på hård Brexit

Ämnen i den här artikeln:

Brexit
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt