Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lastbilstillverkaren-ab-volvo-gor-storre-vinst-an-vantat/

Ekonomi

Lastbilstillverkaren AB Volvo gör större vinst än väntat

Foto: Magnus Hallgren

Återhämtningen för AB Volvo går i snabbare takt än väntat efter coronapandemins utbrott. Kraftigt förbättrad orderingång och betydligt bättre vinst än väntat ger ett lyft åt aktien.

Volvos aktiekurs stiger omkring en procent på Stockholmsbörsen.

TT Text

Det är inte bara efterfrågan på lastbilar som kommit tillbaka. Efterfrågan på motorer och maskiner lyfter också, medan bussarna haltar i covid-19-pandemin, enligt vd Martin Lundstedt.

– Ett fantastiskt bra jobb har gjorts av hela organisationen, säger han till TT.

– Om man tittar på våra siffror i den här situationen blir man ohyggligt stolt, tillägger Martin Lundstedt.

Han lyfter särskilt fram rörelsemarginalen på 9,4 procent, men påminner om att återhämtningen kommer från låga nivåer.

– Man ska dock komma ihåg att vi hade väldigt låg orderingång i kvartal två. Detta är fortfarande en blandning av den gradvisa återhämtningen av ekonomin generellt sett och det uppdämda behov som fanns efter restriktioner och nedstängningar, säger Martin Lundstedt.

Volvo AB:s vd Martin Lundstedt.
Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Transportaktiviteten var i slutet av tredje kvartalet tillbaka på ungefär samma nivå som för ett år sedan på de flesta marknader.

Vinsten före skatt föll till 7,6 miljarder kronor i tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 10,9 miljarder kronor samma period året före.

Men trots vinstraset var resultatet betydligt bättre än väntat. Det justerade rörelseresultatet blev 7,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en snittprognos på 5,8 miljarder kronor bland analytiker, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Omsättningen uppgick till 76,8 miljarder kronor, jämfört med 98,7 miljarder kronor ett år tidigare. Och leveranserna av lastbilar föll till 37 709, ned från 52 357 ett år tidigare.

Orderingången under tredje kvartalet lyfte till 57 530 lastbilar, upp från 35 726 lastbilar under motsvarande kvartal i fjol.

– Nettoorderingången har varit stark. Det är drygt 20 000 mer än föregående år. Man ska dock komma ihåg att vi hade väldigt låg orderingång i kvartal två.

En marknad sticker ut.

– Det har gått extra bra i Kina, som kommit snabbare ur pandemin, säger Martin Lundstedt.

Bussverksamheten påverkas samtidigt kraftigt av en svag turistbussmarknad, konstaterar han.

Under tredje kvartalet tog Volvo emot statligt stöd för permitteringar på 583 miljoner kronor, vilket kan jämföras med drygt 1,7 miljarder kronor under kvartal två. Av dessa avser 1,3 miljarder kronor Sverige. Permitteringarna har sedan lyfts och Volvo valde att inte ansöka om nytt statligt stöd efter den 31 augusti.

Under telefonkonferensen med journalister och analytiker sa Martin Lundstedt att det inte finns några planer på att betala tillbaka stödpengar trots att resultatet utvecklats bättre än väntat. Huruvida aktieägare kan vänta sig utdelning för 2020 återstår att se.

Martin Lundstedt återkommer flera gånger till att osäkerheten fortsatt är stor med många okända parametrar eftersom ingen vet hur pandemin kommer att utveckla sig.

Under vårens och sommarens kris har AB Volvo inte gjort några förutsägelser om hur man hur ser på företagets utveckling. Men nu återförs den så kallade guidningen för marknaderna till och med 2021.

– Vi ser en fortsatt gradvis återhämtning, en relativt försiktig sådan, och ser nivåer för 2021 som ändå är lägre än innan pandemin, säger Martin Lundstedt.

– Vi måste fortsätta ha en hög flexibilitet för att skapa manöverutrymme, tillägger han.

Nya restriktioner i olika länder på grund av pandemin kan dock sätta käppar i Volvos hjul.

– Vi följer detta jättenoggrant, framhåller Martin Lundstedt.

– Vi bedömer det inte som speciellt troligt just nu att man kommer att göra större nedstängningar av arbetslivet. Men man ska komma ihåg att det kan ske lokala utbrott som till exempel gör att arbetsplatser måste stänga.

Läs mer: AB Volvo avslutar samtliga permitteringar

Ämnen i artikeln

Göteborg
AB Volvo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt