Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Låt leken styra när barnen lånar Ipaden

Apples programbutik Itunes Store är som en digital leksaksaffär med massor av Ipadspel och program för barn i alla åldrar.

En del utger sig för att vara särskilt pedagogiska, men som förälder kan man nöja sig med att leta efter det som är roligt.

– Lär barnen sig något på vägen är väl det bra, men deras lek måste få vara lek, säger forskaren Jonas Linderoth.

Kategorin ”Education” i Itunes Store innehåller knappt 5 000 program till pekdatorn Ipad. Inte alla vänder sig till barn, men många gör det. Precis som i resten av Apples programbutik är kvaliteten varierande.

En del är helt ointressant för svenska användare, andra program är direkt dåliga, många är kul. En del av dem kan säkert lära spelaren något om matematik eller språk.

– Men framför allt tycker jag att spel måste få vara roliga, och man ska inte tro att det går att hitta spel som är något slags lärandemaskiner, säger Jonas Linderoth.

Han är doktor i pedagogik vid Göteborgs universitet och forskar på spel och lärande. Problemet är enligt honom att god pedagogik och god speldesign ofta är två olika saker.

– För lärandet kan det vara bra att tvingas att stanna upp och reflektera, att leta reda på fakta eller något annat. Men det är inte så en speldesigner vill skapa sitt spel. Designern vill hålla spelaren kvar i spelet så länge som möjligt. ”Flow”, att spelaren hela tiden ska komma vidare, är en helig ko i spelutveckling.

Som ett exempel nämner Jonas Linderoth ett brädspel som heter Carcassonne.

– Det innehåller ganska komplexa beräkningar och när jag spelar det vid köksbordet med min åttaåring tvingas han räkna ut poängen. I Ipadversionen är det datorn som räknar. Man får akta sig, tekniken kan stjälpa lärandemomentet i syfte att göra spelen mer underhållande och roliga. Å andra sidan kan man då fokusera på strategi och sådana saker.

Är problemet, ur ett pedagogiskt perspektiv, att datorspelet sköter för mycket?

– Precis. Tvingas barnen att räkna själva kan det funka väldigt bra. Barnen behöver utsättas för lite friktion, tar man bort den för att göra spelet enklare, då minskar också inslaget av lärande.

Men när jag ser hur min femåriga dotter använder min Ipad upplever jag det som att hon tränar både matematik och språk?

– Det är klart att alla aktiviteter har något slags sidoeffekt. Just språkfärdigheter är en sak som tränas väldigt bra med hjälp av IT. Många spelare är duktiga på engelska. Och det är klart att det finns spel som kan träna förmågan att räkna. Men det är viktigt att behålla perspektivet: Det finns många överord om hur spelande kan underlätta lärandet. Jag har sett spelande som fungerar bra som pedagogik, men då är det ofta tack vare en duktig pedagog.

Så vad gör man som förälder?

– Man letar efter spel som barnen tycker är roliga. Man måste inte avkräva all lek något slags nytta, det får vi nog av senare i livet. Spel måste få vara roliga, lek måste få vara lek.

5 populäraste barnprogrammen

1. Shape Puzzle HD – lägg pussel.

2. Bondgården HD – peka på djuren och hör hur de låter.

3. Air Hockey – utmana kompisarna på en match.

4. Kul Math Spel – träna addition, subtraktion och multiplikation.

5. Cro-Mag Rally – stenåldersrally.

5 populäraste gratis barnprogrammen

1. Farm Flip – memory med djur från bondgården.

2. Racoon The Thief HD – hjälp tvättbjörnarna stjäla Mat av bonden.

3. Draw for Ipad – ritprogram.

4. Finger Sketch Paint for Ipad – ytterligare ett ritprogram.

5. Kids Puzzle Free – pussel i tre svårighetsgrader.

Tips för de yngsta

Drawing Pad – ritprogram med många olika typer av färger, penslar och pennor. 7 kronor.

Piano Virtuoso – ett enkelt piano. Gratis.

Sound Touch – peka på bilderna och hör hur djur, fordon och instrument låter. 22 kronor.

Lego Creationary – gissa vad det är som datorn bygger av Lego. Gratis.

Flight Control HD – guida flygplan och helikoptrar till rätt landningsbana. 38 kronor.

Utmaningar

World of Goo – lös banorna genom att bygga broar och torn. 38 kronor.

Cut the Rope – hjälp den hungriga draken att fånga karamellen genom att kapa rep i rätt ordning. 7 kronor.

Slice It – en triangel eller rektangel ska delas i ett visst antal delar, och det ska ske genom att använda ett visst antal pennstreck. 7 kronor.

Eftersom köp i Apples programbutik Itunes Store kräver lösenord kan det kännas tryggt att sätta en Ipad i händerna på barnen. Det finns ingen risk att de köper program för hundratals eller i värsta fall tusentals kronor.

Men Itunes Store är bara ett ställe där det går att köpa innehåll till en Ipad eller Iphone. Inifrån många program och spel, också sådana som är gratis att ladda ner, går det att köpa nya banor eller funktioner.

Det är köp som i grundinställningen inte är spärrade med ett lösenord. I “Inställningar”, under “Allmänt” finns alternativ för olika typer av begränsningar. Stäng av möjligheten “Köp inuti program”. Överväg samtidigt att stänga av möjligheten “Radera program”, så att barnen av misstag inte råkar att ta bort program från Ipaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.