Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/latt-att-bli-vilseledd-av-lockpriser-under-black-friday/

Ekonomi

Lätt att bli vilseledd av lockpriser under Black Friday

Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter, tycker att man inför Black Friday ska fundera på vilka varor man egentligen behöver köpa.
Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter, tycker att man inför Black Friday ska fundera på vilka varor man egentligen behöver köpa. Foto: Benkt Eurenius

Inför Black Friday lockar butikerna med lägre priser och förmånliga erbjudanden. Men lockvarorna är ofta inte sådana kap som man kan tro.

– Många butiker höjer priserna under hösten för att sedan sänka dem igen lagom till Black Friday, säger Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter.

Det är lätt att som konsument dras med av butikernas röda skyltar, lockpriser och fynderbjudanden inför rean Black Friday. Men i många fall handlar det i själva verket inte om en rejäl prissänkning – även om det är lätt att som konsument tro det.

Maria Wiezell är konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter, och hon menar att det är vanligt hos butiker att under hösten höja priserna, för att sedan sänka dem igen lagom till Black Friday.

– Om man är intresserad av att köpa något på Black Friday gäller det att hålla koll på priserna redan från slutet av sommaren, det är väldigt svårt att jämföra med tiden precis innan, säger Maria Wiezell.

Det händer också att butiker går ut med att ha en rejäl rabatt på en viss vara, men där det bara finns ett fåtal exemplar av produkten. Ett annat fenomen är att butiker jämför sin prissänkning med produkttillverkarens rekommenderade pris, trots att man i butiken aldrig sålt varan till det priset. Det är inte godkänt enligt lag.

– Det finns marknadsföringsregler som säger att när det handlar om rea så ska det vara ett pris som är rejält nedsatt, varorna ska vara från ordinarie sortiment och rabatten ska gälla under en begränsad tid. Om en butik alltid har nedsatta priser handlar det inte om rea, då är det en lågprisbutik, säger Maria Wiezell.

Hon menar också att för att som konsument göra en bra affär, bör man tänka på att bara köpa sådant man faktiskt behöver.

– Det är lätt att bli hetsad när man ser fyndpriser, för man tror att man tjänar pengar. Men att köpa prylar att lägga på hyllan är inte att göra en bra affär, säger Maria Wiezell och fortsätter.

– Man ska vara medveten om att det som reas ut på Black Friday ofta är äldre modeller, som går att hitta billigare även andra perioder. Man kan också hitta mycket begagnat, samt låna eller hyra saker. Det finns andra sätt att spara pengar på än att handla på rea, säger hon.

På Konsumentverket har man tidigare år upptäckt företag som strider mot rea- och marknadsföringslagarna i samband Black Friday.

– Vi har haft ärenden och gått till domstol med företag som anger att priserna på deras produkter är mer sänkta än vad de egentligen är. Ibland kanske de inte är sänkta över huvud taget, säger David Ånesjö, jurist vid Konsumentverket

Bild 1 av 2 David Ånesjö menar att företag i handeln måste ta ansvar för att de prissänkningar som marknadsförs är riktiga.
Foto: Konsumentverket
Bild 2 av 2 Konsumentverket har under åren upptäckt rejäla brister i företags reasättning under Black Friday.
Foto: Oyvind Lund

När företag fuskar med marknadsföringslagarna, och exempelvis stryker över ett pris som aldrig tidigare använts, blir det vilseledande för konsumenten, menar David Ånesjö.

– Det är helt befängt att ett bolags kunder ska behöva oroa sig över att bli lurade. Det ska handla om att skapa ett förtroende till sina kunder, inte rasera det, säger han.

För att som konsument veta vad som verkligen är ett fyndpris, kan man hålla koll på produktpriser på prisjämförelsesajter inför readagar som Black Friday, menar David Ånesjö.

– Man kan försöka planera sina inköp, och kolla upp en varas tidigare prisnivå. Sedan tycker jag man ska ställa sig frågan om man verkligen är i behov av den varan man funderar på att köpa, eller om man snarare lockas av rabatten, eller det överstrukna priset bredvid, säger han.

Konsumentverket kommer fortsätta med granskningarna, men David Ånesjö menar att det också behövs ett ökat ansvar från företagen.

– Handeln måste själva börja ta sitt ansvar i den här frågan. Det är de själva som är lösningen på problemen vi i dag ser på marknaden, säger han.

Läs mer: E-handeln exploderar – på Black Friday-nivåer

Läs mer: Konsumentverket varnar för högre priser på Black Friday

Ämnen i artikeln

Black Friday
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt