Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lätt att missa bonus

Anna-Karin Eriksson med dottern Clara.
Anna-Karin Eriksson med dottern Clara. Foto: Privat
Krångliga regler gör att ogifta par riskerar bli utan jämställdhetspengar. Par som inte är gifta riskerar att gå miste om delar av jämställdhetsbonusen när de delar på föräldraledigheten.

Bonusen har fått mycket kritik för att vara krånglig, men en förändring dröjer minst till nästa år.

Anna-Karin Eriksson och Stefan Blomkvist fick sitt andra barn i april för två år sedan. Eftersom de inte är gifta var de tvungna att anmäla till kommunen att det är Stefan som är pappa, och att de ska ha delad vårdnad.

– Han registrerades inte som pappa på en gång. Man får ett papper hemskickat några veckor efter barnets födelse. Så det blir en fördröjning i hela processen, säger Anna-Karin Eriksson.

De fick ingen information om att jämställdhetsbonusen påverkas av hur snabbt uppgifterna om delad vårdnad registreras. Men så är det.

Det är nämligen först när de uppgifterna skickats vidare från kommunen till Försäkringskassan som dagarna kan börja räknas.

– Hade vi vetat det hade vi skickat in med vändande post. Nu fick vi beskedet att vi skulle göra det inom två månader.

Hos kommunen dröjde också handläggningen. Konsekvensen blev att de gick miste om en del av bonusen de egentligen har rätt till, och skulle ha fått om de var gifta efersom pappan då är registrerad från dag ett.

Enligt Mats Mattsson, som är verksamhetschef för föräldraförsäkringen hos Försäkringskassan, går det i nuläget inte att besluta på annat sätt.

– Det är politikerna som har bestämt hur lagen ska se ut, säger han.

Det enda man som förälder kan göra är att se till att kommunen har uppgifterna så snabbt som möjligt.

Som mest går det att få 13 500 kronor i jämställdhetsbonus. Men systemet har fått mycket kritik för att vara krångligt. Föräldrarna måste själva ansöka om bonusen, och det är långtifrån alla som gör det.

Försäkringskassan räknar ut ­vilken summa man är berättigad till. Sedan är det Skatteverket som betalar ut pengarna året efter.

Summan finns med som en separat uppgift på det kontoutdrag som kommer med slutskattebeskedet, som i sin tur kan komma vid olika tidpunkter på året beroende på hur man deklarerar.

Det finns ett förslag till en ny lag som ska förenkla systemet, men den kan träda i kraft tidigast nästa år.

Den kommer i så fall innebära att Försäkringskassan hanterar bonusen helt och hållet, och att den betalas ut automatiskt.

– Vi har föreslagit att man även ska ändra den här regeln som rör sambor, säger Mats Mattsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.