Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Lätt att skapa egen fotobok

Hårda eller mjuka pärmar, stora eller små sidor. Din Ekonomi guidar dig genom den nya tidens fotoalbum – fotoboken.

Fotomuggar, bilder på tröjor, kepsar, fotokalendrar. Och framför allt fotoböcker.

Se där räddningen för fotobranschen, enligt flera fotohandlare DN talat med. Men det är också ett bra alternativ till att själv skriva ut sina digitala bilder och klistra in i album.

Livslängden på vanliga skrivarutskrifter kan variera kraftigt och beror mycket på hur bilderna och de hemmagjorda albumen förvaras. Värme och ljus kan påverka negativt. En annan faktor är passningen mellan skrivarens kemi och papperet. Bäst är att hålla sig till samma märke på färgpatron och papper.

En fotobok håller med säkerhet längre eftersom den är tryckt. Dessutom kan den vara en bra present, till exempel i stundande studenttider, och den är lätt att beställa i flera exemplar.

Boken kan se ut på många olika sätt, formaten varierar från pocketbok till 30x40, stående eller liggande. Vi har tittat på några av alla de fotobokstjänster som finns (tabellen visar långtifrån alla) och där börjar sidantalet på runt 20 sidor. Det största antalet vi träffade på var 300. Extra sidor kostar ganska typiskt runt 6–8 kronor sidan.

De flesta sajterna vi besökt har också en räknesnurra för att visa slutpriset, Solentro utmärker sig negativt genom att inte visa priset om man inte först skapar ett konto.

För att tillverka boken krävs en dator. Vissa program laddas ned till datorn, vissa går att köra i webbläsaren. Kontrollera att din dator stöds. Windows och Mac dominerar kraftigt men det finns även program som kan fungerar på operativsystemet Linux. De flesta fototjänsterna erbjuder dessutom möjligheter att tillverka boken direkt i en webbläsare.

Den som har lite erfarenhet av layoutprogram på datorn har ett försprång. Visserligen kan man ofta låta programmet sprida ut bilderna över sidantalet men det kan då behövas så mycket efterjustering att man lika gärna gör jobbet manuellt. Alltså, väljer bild och drar in den på boksidan. Bildens position, beskärning och storlek kan lätt styras genom att dra i bildkanterna. Oftast finns ett stort urval av bakgrunder och i nedladdningsprogrammen även en hel del bildredigeringsfunktioner.

Pärmarna kan vara mjuka, eller hårda, linne eller kartong. Den som vill komma lite billigare undan kan välja spiralbunden rygg.

När designen är klar laddar man upp de bilder som ska användas, ett snabbt bredband är bra att ha.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.