Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lattare-att-aka-stockholm-hamburg-med-tag/

Ekonomi

Lättare att åka Stockholm-Hamburg med tåg

Foto: Terje Pedersen/TT

Det blir lättare att åka tåg från Stockholm till Hamburg. Nattåget från Stockholm och söderut får förbindelse via Lund med Öresundståg till Köpenhamn, vilket betyder att resenären hinner med morgontåget Köpenhamn-Hamburg.

DN Text

– Det innebär att du kan kliva på SJ:s nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter, säger Petter Essén, affärschef vid SJ för linjen Stockholm-Malmö-Köpenhamn, i ett uttalande.

Det är en av förändringarna i SJ:s tågplan för 2020 som har godkänts av Trafikverket. 

Nästa år kommer det att finnas sammanlagt tre dagliga förbindelser Stockholm-Köpenhamn-Hamburg. I några fall med X2000 direkt till och från Köpenhamn och i andra fall med Öresundståg över bron.

– Restiden Stockholm-Hamburg blir 10-12 timmar beroende på avgångar, men väljer man nattåget från Stockholm är många av restimmarna sovtid, kommenterar Petter Essén i ett pressmeddelande.

Att tågresandet ökade med tio procent under första halvåret, jämfört med samma period i fjol, har lett till att SJ också satsar på 5.000 fler platser per vecka på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

En typisk vardag avgår 16-17 X2000-tåg i varje riktning mellan Stockholm och Göteborg. Eftersom flera avgångar varit utsålda den senaste tiden har dubbla tågsätt satts in på de mest populära avgångarna, enligt SJ.

För en stor del av ökningen i resor mellan Stockholm och Göteborg står tågen som går direkt på sträckan, utan stopp, på en restid av just under tre timmar.

Ämnen i den här artikeln:

SJ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt