Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Lättare bli vd om man är lång

Foto: Alamy

Som vd vid ett svenskt storföretag ska man vara lång till växten. Kroppslängden spelar en väsentlig roll för vilka som utses till de högsta chefsjobben, enligt en unik undersökning från Institutet för näringslivsforskning.

För att bli vd i ett svenskt stor­företag har man stor hjälp av att vara lång till växten, konstaterar forskarna Renée Adams, Matti Keloharju och Samuli Knüpfer.

Deras rapport – som inte har någon tidigare motsvarighet – bygger på uppgifter från mönstringen till värnplikten , där så gott som alla unga män i Sverige har genomgått tester.

De som senare blev vd:ar i storföretag låg där i topp när det gäller social mognad, psykisk energi och känslomässig stabilitet. Slut­ledningsförmåga, språkförståelse och spatial förmåga spelade där­emot inte lika avgörande roll för att senare nå ett toppjobb.

Men det är viktigt att vara lång till växten. En storföretags-vd är i genom­snitt 183 centimeter, medan män i totalbefolkningen har medellängd på 179 centimeter. Ju större företag, desto viktigare blir kroppslängden – som dessutom bidrar till att vd:n få mer betalt.

– Förklaringar kan vara att en lång person får större auktoritet som chef, liksom att karriären underlättas om man syns bättre, säger Matti Keloharju som är professor vid Aaltouniversitetet i Helsingfors.

Resultatet gäller grupper, inte individer. Kortvuxna personer är inte uteslutna från att bli vd vid stor­företag.

Samtidigt finns det många med alla utpekade egenskaper som ändå inte kommer i fråga.

Men undersökningen talar ändå sitt tydliga språk: den som är under medellängd har mindre chans att nå toppjobb i näringslivet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.