Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ledarnas-expert-om-distansarbete-chefer-ska-ha-koll-inte-kontrollera/

Jobb & karriär

Ledarnas expert om distansarbete: Chefer ska ha koll – inte kontrollera

Foto: Vanni Jung Ståhle

Stackars alla chefer med kontrollbehov under coronakarantän. Anki Udd, ledarskapsexpert på organisationen Ledarna menar att de kommer att ha svårt att klara av sitt jobb.

– Chefer måste våga lita på att medarbetarna gör det de ska. Annars får chefen det väldigt jobbigt, säger hon.

Anki Udds expertområde på Ledarna är att utveckla stöd till chefer, särskilt hur de organisatoriska förutsättningarna kan se ut för att underlätta ledarskapet. 

– Har man ett stort kontrollbehov så kommer det att vara väldigt jobbigt att vara chef nu – och även i framtiden, konstaterar hon.

Som chef kan går det inte ha fullständig kontroll eftersom dagens verksamheter ofta är så komplexa och kunskapsintensiva, menar hon. Däremot måste chefen ha koll. Men att ha koll är inte att kontrollera. Hon utvecklar resonemanget: 

– Att kontrollera handlar om ett uppifrånperspektiv som i värsta fall betyder att man inte har tillit till att medarbetarna klarar av att göra, eller vill göra, det de ska. Medan att ha koll innebär att chefen, som har ansvaret, ser till att medarbetarna har förutsättningar för att göra ett bra jobb. Chefen ska ha koll på vad de gör, vad som funkar bra, vad de behöver hjälp med och så vidare, säger Anki Udd och fortsätter: 

– Jag behöver som chef förstås ha en helhetsbild av min verksamhet och vad mina medarbetare gör. Är min grundinställning att jag utgår ifrån att människor vill bidra och kan bidra? Har jag tilltro till medarbetarna och de till mig? Ja, då räcker det att ha koll.

Men tyvärr visar det sig att många organisationer går i motsatt riktning. Istället för att organisationerna blir plattare upplever många chefer att de blir mer hierarkiska. I en stor undersökning som Ledarna gjorde förra året bland 5000 chefer visade det sig att hälften av mellancheferna upplever sina organisationer som hierarkiska. En knapp femtedel tror att de kommer att bli ännu mer hierarkiska framöver. 

– Jag blev inte förvånad eftersom jag hör chefer berätta om det här. Men det finns en en paradox i det. Vi lever i en sådan osäker omvärld som går ganska fort och där en handfull chefer omöjligt kan ha hela bilden. Man måste ge mycket mandat ut i organisationen.

Har man ett stort kontrollbehov så kommer det att vara väldigt jobbigt att vara chef, säger Anki Udd.
Har man ett stort kontrollbehov så kommer det att vara väldigt jobbigt att vara chef, säger Anki Udd. Foto: Vanni Jung Ståhle

Hur kommer det sig då att det har blivit så här? Anki Udd ser två anledningar:

– Den ena förklaringen är globaliseringen där ledningen sitter i ett annat land med en annan ledarskapskultur. Men jag tror också att den osäkra omvärlden gör att det är svårt att ha kontroll. Det är helt enkelt inte möjligt. Då reagerar ledningen genom att dra åt lite hårdare. De tror att om de styr upp det mer eller är tydligare med rutinerna så har de kontroll. Men det är en falsk känsla av kontroll.

Resultaten i Ledarnas undersökning visar också att många av cheferna inte trodde på en revolution av distansarbetet. 

– Men ack vad vi alla bedrog oss, säger Anki Udd och menar att resultatet skulle bli annorlunda om man frågade cheferna i dag. 

Många chefer blir stressade av möjligheterna att arbeta var och när man vill. Mer än fyra av tio chefer, 42 procent, uppger i Ledarnas undersökning att ett mer flexibelt arbetsliv leder till ökad stress på arbetsplatsen. Det är stora skillnader mellan vilka områden de jobbar inom och på vilken chefsnivå de befinner sig. 

Inom kunskapsintensiva arbeten är det vanligare med flexibelt arbete än inom produktion där man har väldigt svårt att se att det ska fungera. Äldre chefer i undersökningen uppger i högre utsträckning än de under 44 års ålder att de upplever att flexibilitet leder till stress. Likaså anser den högsta ledningsnivån oftare att det fungerar bra med flexibelt arbete än mellancheferna.

Läs mer: Nu avslöjar coronakrisen hur lite vi egentligen arbetar

Läs mer: Därför är cheferna största problemet med distansarbete