Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Legendariskt ånglok lämnar stationen

00:44. Det gamla ångloket från 1923 har åter satts i bruk efter ett 10 år långt restaureringsprojekt.

Det legendariska ångloket ”Flying Scotsman” har lämnat stationen i London för sin första tjänsteresa efter ett tio år långt restaureringsprojekt. Omkring 300 personer befann sig ombord och de försvann in i en plym av vit ånga, ivrigt påhejade av ett gäng entusiaster som kommit för att bevittna det engelska tågets återfödelse.

– Det är en historisk dag. Denna högtidliga resa markerar en ny fas i den här ångikonens långa och brokiga historia, säger Paul Kirkman, chef för National Railway Museum.

Tåget ska ställas ut på järnvägsmuseet till i mars, och de efterföljande månaderna ska sedan fyllas av turer med turister och andra utställningar. Museet köpte ångloket 2014, delvis tack vare medel som donerats av allmänheten.

Ångloket byggdes 1923 och var det första som gjorde sträckan London—Edinburgh på en enda resa. Efter 1963 drog loket också turisttåg i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.